KINESKA MREŽA

Britanci kaznili TikTok s 12,7 miliona funti: Ilegalno korišteni podaci djece

U Ujedinjenom Kraljevstvu postoje zakoni kojima se osigurava da naša djeca budu sigurna u digitalnom svijetu, rekao je Edvards

ICO smatra da je TikTok dopustio da 1,4 miliona djece mlađe od 13 godina u Britaniji 2020. godine otvori profile. Printscreen

A. O.

4.4.2023

Britanski regulator kaznio je danas kinesku društvenu mrežu TikTok s 12,7 miliona funti zbog "ilegalnog" korištenja ličnih podataka djece, saopćio je Ured povjerenika za informacije (ICO).

Otvaranje profila

ICO smatra da je TikTok dopustio da 1,4 miliona djece mlađe od 13 godina u Britaniji 2020. godine otvori profile na njegovoj platformi, suprotno službenim pravilima, i da je njihove podatke koristio bez pristanka njihovih roditelja.

Istraga ICO-a je utvrdila da TikTok nije proveo "odgovarajuće provjere kako bi identificirao i ugasio profile djece" koja su premlada da bi koristila njegovu platformu.

Optužba SAD

- U Ujedinjenom Kraljevstvu postoje zakoni kojima se osigurava da naša djeca budu sigurna u digitalnom svijetu i TikTok ih nije poštovao - rekao je britanski povjerenik za informacije Džon Edvards (John Edwards), navodi se u saopćenju.

Bijela kuća, Evropska komisija, kanadska, britanska i australska vlada nedavno su zabranile svojim dužnosnicima da koriste TikTok na službenim telefonima. Norveški parlament i švedska vojska učinili su to prošle sedmice. SAD optužuje TikTok, podružnicu kineske firme ByteDance, da je alat Pekinga za špijuniranje i manipuliranje Amerikancima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.