FASCINANTNO

Star je 38 miliona godina, potpuno očuvan, a eksperti koji su ga našli ne mogu doći sebi

Tim istraživača koji proučava ova stvorenja smatra da bi nova vrsta mogla pripadati porodici u koju spadaju boe i pitoni

Ostaci zmija. Jasmine Croghan University of Alberta

D. H.

29.7.2024

Tijela četiriju zmija pronađena su zajedno u zemlji i bacila su novo svjetlo na razumijevanje evolucije tih gmazova. Riječ je o vrsti koja nam prije ovog otkrića nije bila poznata. Živjela je u Sjevernoj Americi prije oko 38 miliona godina iona bi mogla pomoći u razumijevanju procesa evolucije boa i pitona.

Iznimno značajno otkriće

Nova vrsta nazvana je Hibernophis breithaupti a četiri zmije otkrivene su u Vajomingu, SAD. Fosili su posebni jer su gotovo potpuno očuvani. Kad se radi o zmijama iz tog razdoblja, obično se pronađe samo pokoji kralježak, tako da je ovo otkriće iznimno značajno. Jedna od četiri zmije je dvostruko veća od ostalih, što istraživačima omogućuje da saznaju više o različitim životnim stadijima ove drevne vrste.

Tim istraživača koji proučava ova stvorenja smatra da bi nova vrsta mogla pripadati obitelji u koju spadaju boe i pitoni koje danas vidimo. Posebno je to značajno zbog boa, čija evolucija još uvijek nije posve jasna.

- U širem smislu smo doznali više o njihovom razviju. Čini se da su ‘počele‘ kao relativno male zmije, što je zanimljivo - rekao je u izjavi Michael Caldwell, paleontolog koji je sudjelovao u istraživanju, piše IFL Science.

Sklonile se zbog hladnoće

Pronalazak više zmija na jednom mjestu sugerira da su se one zajedno sklonile tokom hladnijeg razdoblja. Istraživači misle da bi ovo mogao biti prvi dokaz društvenog ponašanja zmija. Pretpostavlja se da je najveća zmija odrasla, dok se za najbolje očuvanu manju zmiju smatra da je mlada. Treći primjerak skriven je ispod tijela jedne od fosila druge zmije, ali je po dužini između njih dvije.

- Moderne zmije podvezice (garter snakes) poznate su po tome što se okupljaju na hiljade kako bi zajedno hibernirale u jazbinama i jazbinama. One to rade kako bi sačuvale toplinu koji stvara kugla životinja koje hiberniraju. Fascinantno je vidjeti moguće dokaze takvog društvenog ponašanja ili hibernacije koji datiraju od prije 34 miliona godina - dodao je Caldwell.

Rad je objavljen u časopisu Zoological Journal of the Linnean Society.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.