NAUČNICI ODUŠEVLJENI

Ronilac uspio snimiti trenutak hranjenja mladunčeta plavog kita

Iznimno rijedak videosnimak otkrio je nove aspekte ponašanja i životnih ciklusa plavih kitova, odnosno njihovog potomstva

Mladunčad plavog kita ne veže se za majku dok se hrani. YouTube

E. Ag.

prije 3 dana

Ronilac u Istočnom Timoru napravio je prvi snimak dojenja mladunčeta plavog kita dosad viđen. Snimljen tokom eko-turističkog putovanja uz obalu Dilija, navedeni video prikazuje mladunče malog plavog kita kako se hrani.

To sigurno nije tek rođeno mladunče, ali očito još sisa, kaže Karen Edivan s Australskog nacionalnog univerziteta u Darvinu. Snimak je nastao još 2022. godine, no predstavlja prekretnicu, jer bilježi ponašanje kakvo dosad nije viđeno.

Plavi kitovi, najveće životinje koje su ikad živjele na Zemlji, mogu premašiti 30 metara duljine i 200 tona težine. Mali plavi kitovi, podvrsta s Timora, nešto su manji i dosežu 24 metra duljine. Mladunčad plavog kita ne veže se za majku dok se hrani; umjesto toga, majka pušta mlijeko u vodu, a mladunče ga proguta.

Edivan sugerira da je mladunče u videu u drugoj godini života, s obzirom na njegovu veličinu, napominjući da se plavi kitovi obično odvikavaju od dojenja u dobi od tri godine.

Navedeni snimak je zapravo dio veće istraživačke i građanske naučne inicijative koja je od 2014. godine katalogizirala 2.700 malih plavih kitova. Edivan ističe i druga opažena ponašanja kao što su udvaranje, rituali prije parenja i hranjenje. Ti podaci pokazuju da je Istočni Timor značajno mjesto za jednu od najvećih svjetskih migracija plavih kitova.

Kapri Bek, iz Odjela za vodu i regulaciju okoliša Zapadne Australije, naglašava rijetkost takvih videosnimaka.

- Nevjerovatno je rijetko čak i biti u vodi s plavim kitovima, a kamoli biti u vodi u pravo vrijeme i na pravom mjestu za snimanje mladunčeta tokom dojenja, naglašava Bek, napominjući da plavi kitovi obično žive daleko od obale u teško dostupnim područjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.