IDEJA ZA RUČAK

Ovu tjesteninu morate probati: Dodajte joj neobičan sastojak

U umak je dodala još i par šnita hljeba, koji je star jedan dan, nekoliko listića bosiljka i malo klinčića za dodatnu aromu

Ukusna tjestenina. Screenshot

A. O.

prije 2 sata 5 minuta

Vjerovatno ste čuli za Kraljicu tjestenine, a ova simpatična Italijanka pravog imena Nadia Katerina Muno (Caterina Munno) na Instagramu i TikToku svakog dana objavljuje jela s tjesteninom, kao i druga brojna jela, a mi vam donosimo ideju za ručak ovim receptom.

Ona je objavila novi recept, a riječ je o tjestenini u bijelom pesto umaku s orasima.

U umak, osim oraha, po originalnom receptu idu i ova vrsta sira - rikota (ricotta), parmezan, maslinovo ulje, luk i još par sastojaka, a Kraljica tjestenine svoj je umak začinila s nekoliko dodatnih sastojaka.

U umak je dodala još i par šnita hljeba, koji je star jedan dan, nekoliko listića bosiljka i malo klinčića za dodatnu aromu.

Na kraju je dodala i malo vode od kuhanja tjestenine, kako bi umak bio još kremastiji.

Kombinacija tjestenine i oraha zvuči odlično, a upravo su orasi jedan od glavnih sastojaka bijelog pesto umaka koji se savršeno slaže s tjesteninom svakog oblika.

Potrebni sastojci

Cijeli recept s tačnim mjerama je ovdje, a od sastojaka će vam trebati:

• orasi

• rikota

• limun

• luk

• origano

• parmezan

• ekstra djevičansko maslinovo ulje

• sol i biber

• tjestenina.

Priprema

Prvo tostirajte orahe i rasporedite ih po limu za pečenje i lagano ih tostirajte u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

Pustite ih da se ohlade pa ih nasjeckajte. U zdjeli zatim pomiješajte orahe, rikotu, koricu limuna, luk, origano i naribani parmezan. Dodajte i ulje i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a pesto na kraju začinite solju i biberom.

Tjesteninu kuhajte dok ne bude al dente i sa strane odvojite malo vode od kuhanja, koju ćete zatim umiješati u pesto. Tjesteninu prebacite u zdjelu s pestom i energično miješajte oko dvije minute, dok se sve dobro ne sjedini. 

Poslužite u tanjire i tjesteninu posipajte parmezanom i orasima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.