Vjerovatno ste čuli za Kraljicu tjestenine, a ova simpatična Italijanka pravog imena Nadia Katerina Muno (Caterina Munno) na Instagramu i TikToku svakog dana objavljuje jela s tjesteninom, kao i druga brojna jela, a mi vam donosimo ideju za ručak ovim receptom.
Ona je objavila novi recept, a riječ je o tjestenini u bijelom pesto umaku s orasima.
U umak, osim oraha, po originalnom receptu idu i ova vrsta sira - rikota (ricotta), parmezan, maslinovo ulje, luk i još par sastojaka, a Kraljica tjestenine svoj je umak začinila s nekoliko dodatnih sastojaka.
U umak je dodala još i par šnita hljeba, koji je star jedan dan, nekoliko listića bosiljka i malo klinčića za dodatnu aromu.
Na kraju je dodala i malo vode od kuhanja tjestenine, kako bi umak bio još kremastiji.
Kombinacija tjestenine i oraha zvuči odlično, a upravo su orasi jedan od glavnih sastojaka bijelog pesto umaka koji se savršeno slaže s tjesteninom svakog oblika.
Potrebni sastojci
Cijeli recept s tačnim mjerama je ovdje, a od sastojaka će vam trebati:
• orasi
• rikota
• limun
• luk
• origano
• parmezan
• ekstra djevičansko maslinovo ulje
• sol i biber
• tjestenina.
Priprema
Prvo tostirajte orahe i rasporedite ih po limu za pečenje i lagano ih tostirajte u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.
Pustite ih da se ohlade pa ih nasjeckajte. U zdjeli zatim pomiješajte orahe, rikotu, koricu limuna, luk, origano i naribani parmezan. Dodajte i ulje i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a pesto na kraju začinite solju i biberom.