Ova brza pita sa jabukama savršen je desert za sve ljubitelje jednostavnih i sočnih slastica, a uz gotovo lisnato tijesto, priprema je brza i jednostavna, idealna za svaki dan.
Sastojci
4 veće jabuke
1 pakovanje gotovog lisnatog tijesta
100 g šećera
1 kašičica cimeta
1 kašičica vanilin šećera
1 jaje (za premazivanje)
Koraci
Ogulite jabuke, izvadite im sjemenke i narendajte ih na krupno rende. Stavite ih u posudu.
U rendane jabuke dodajte šećer, cimet i vanilin šećer. Dobro promiješajte da se svi sastojci povežu.
Razvaljajte lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini. Stavite ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje, pritiskajući rubove da se tijesto lijepo prilijepi.
Ravnomjerno rasporedite pripremljene jabuke preko tijesta.
Preklopite tijesto preko jabuka, zatvorite rubove i premažite cijelu površinu pite umućenim jajetom.
Stavite pitu u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C i pecite 30 minuta, dok tijesto ne postane zlatno-smeđe.
Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi i poslužite.