Pita od višanja je pravi klasik koji mnoge od nas podsjeća na detinjstvo i miris domaće kuhinje. Ova zalivena verzija donosi dodatnu sočnost i bogatstvo ukusa, čineći je savršenim desertom za svaku priliku.
Sastojci
1 pakovanje kora za pitu
4 kom jaja
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 čaša griza
1 kesica praška za pecivo
700-800 g višanja
Preliv
4 čaše vode
2 čaše šećera
1 kesica vanil-šećera
Priprema
Prvo pripremite fil. Jaja i šećer pjenasto umutite mikserom. Dodajte griz pomješan sa praškom za pecivo, ulje i jogurt. Sve zajedno umutite još malo dok se ne povežu sastojci.
Višnje operite, očistite i ocjedite.
Kore razdvojite i podjelite na 6 djelova po 3 kore. Ostale kore, ako vam preostanu u pakovanju, odložite ili iskoristite za nešto drugo. Ovde vam je potrebno samo 18 kora za 6 finih i tankih rolatića.
Prvu koru premažite sa 4-5 kašika fila, drugu stavite preko i uradite isto tako, pa stavite treću koru. Nju ne premazujete filom već po ivici poredate višnje. Pravite male gomilice od višanja i redajte ih gusto jednu do druge kako bi vam pita bila bogata i lijepo okrugla kada je smotate. Dakle, kada ste poredali višnje, urolajte kore u tanak i okrugao rolatić lagano pritiskajući i oblikujući ga. Tako uradite i sa preostalim korama. Pleh od rerne premažite sa malo ulja i redajte rolate praveći mali razmak između. Poprskajte pitu sa malo ulja odozgo pre pečenja.
Ispecite pitu u rerni zagrijanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni. Izvadite pitu i ostavite je da se ohladi. Hladnu pitu isjecite na djelove i prelijte vrućiim sirupom.
Priprema sirupa
Šećer stavite u šerpu zajedno sa vanil-šećerom, prelijte vodom i kuhajte dok ne provrije, povremeno mješajući da bi se šećer rastopio. Kuhajte 10-ak minuta, ne treba da bude gusto kao za baklave. Topal sirup prelijte preko ohlađene i isječene pite, ohladite malo i poslužite.