Slatko od jabuka je pravi domaći užitak koji će vas osvojiti svojom slatkoćom i aromom. Ovaj jednostavan recept savršen je za sve ljubitelje voćnih delicija, a priprema je brza i lahka. Savršeno je za zimu, a može poslužiti i kao divan poklon za vaše najmilije. Evo kako možete pripremiti ovaj ukusni specijalitet.
Sastojci
1 kg jabuka
900 g šećera (kristal)
200 ml vode
1 paketić vanilin šećera Dolcela
1/3 kašičice limontusa
100 g oraha
Priprema
Odaberite lijepe i zdrave jabuke, a najbolje je da birate one koje su malo tvrđe i zelene.
U loncu stavite šećer i vodu da zavrije, kao za sirup.
Dok se šećer zagrijava, ogulite jabuke, očistite ih, prepolovite i isijecite na ploške debljine oko 4-5 mm.
Kada sirup počne da ključa, dodajte jabuke i sjeckane orahe u lonac. Lagano zatresite lonac i pustite da se kuha oko 10 minuta. Pri kraju kuhanja dodajte vanilin šećer i limuntos.
Kada je slatko gotovo, pokrijte lonac kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi i sjedini, otprilike deset sati.
Nakon toga, slatko možete sipati u teglice i čuvati na hladnom mjestu.
Uživajte u svom domaćem slatku od jabuka kao samostalni desert ili ga poslužite uz jogurt ili palačinke.