RECEPT

Pileća maslenica je savršena kombinacija mekanog tijesta i bogatog pilećeg nadjeva

U vodu i mlijeko dodajete kašičicu meda i dobro promiješate

Izbor za ručak. Facebook

Z. K.

23.8.2024

Sastojci za tijesto: kašičica soli, 500 g brašna, kašičica kvasca, 300 ml mlake vode i mlijeka, 2 kašike maslinovog ulja, kašičica meda.

Za punjenje: pavlaka za kuhanje, 500 g šampinjona, 2 komada pilećih fileta, 250 g sira po izboru, pola kisele pavlake, 300 g edamera, malo origana.

Za premazivanje: 1 jaje, malo mlijeka.

Priprema:

1. U vodu i mlijeko dodajete kašičicu meda i dobro promiješate. U to dodajete kvasac, promiješajte i ostavite malo da odmori.

2. Brašno je potrebno posoliti i dodati mu nadošli kvasac s dodatkom od dvije kašike maslinovog ulja. Sve to dobro promiješati i ostaviti da odstoji na toplom mjestu. Od dobivenog tijesta napraviti četiri kugle, koje se razviju kao tijesto za male pizze.

3. Sitno isjeckajte filete i pržiti na ulju, a nakon nekoliko minuta dodajte pavlaku. Šampinjone pomiješati sa sirom. Sve to sjedinite i napravite fil.

4. Ivice tijesta premažite jajima pa filujte smjesom od piletine. Nakon toga poklopiti drugim krugom tijesta i dobro pritisnite. Na kraju premazati smjesom od mlijeka i jaja.

5. Rernu zagrijati na 200 stepeni i peći dok fino ne porumeni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.