DA PRSTE POLIŽEŠ

Ovo kultno jelo iz nanine kuhinje morate opet probati

Pripremamo ih na različite načine

Mahune. Screenshot

D. H.

17.8.2024

Mahune su jedna od onih namirnica koje ili voliš ili ne voliš. Slično kao i kelj. No dok su ih mnogi kao djeca zaobilazili, s godinama su nam se okusni pupoljci promijenili, pa su mnogima mahune u međuvremenu postale drage i rado viđene u tanjuru. A pripremamo ih na različite načine. Hladne na salatu, tople kao varivo ili u raznim juhama i maneštrama, samostalno ili, pak, kao prilog kakvom slasnom pečenju.

Trebat će vam:

1 glavica luka

500 g žutih mahuna (mogu i zelene)

2-3 pune kašike kiselog vrhnja

3-4 žličice mljevene crvene paprike (može i dimljene)

2, 3 režnja luka

svježi peršinov list

sol, papar

1 veći ili 2 manja krumpira


Priprema:

Krompir ogulite, prepolovite i narežite na kockice približno iste veličine. Vodu u kojoj ćete ga kuhati dobro posolite. Kuhajte dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuha, jer ćete ga dodati mahunama.

Ako imate svježe, mahune očistite - uklonite kličak i središnju žilu pa ih narežite na komade od oko 5 cm duljine.

U velikom loncu zakuhajte vodu sa soli. Kad zavrije, dodajte mahune i pustite da voda opet provrije. Kad vode krene ključati mahune ocijedite.

U većoj i dubljoj tavi na malo masnoće pirjajte luk, a kad dovoljno uvene i postane staklen, dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak da pusti aromu (pazite da ne izgori). Potom u tavu dodajte mahune i krumpir pa pustite pirjati dok višak vode ne ispari. Posolite i popaprite. Dodajte kiselo vrhnje, dobro promiješajte i malo pustite da krčka, pa potom dodajte crvenu papriku. Ako je potrebno, dodajte još vrhnja ili paprike. Na kraju, mahune probajte, po potrebi dodatno dosolite i popaprite pa dodajte sitno sjeckani peršunov list i servirajte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.