Mahune su jedna od onih namirnica koje ili voliš ili ne voliš. Slično kao i kelj. No dok su ih mnogi kao djeca zaobilazili, s godinama su nam se okusni pupoljci promijenili, pa su mnogima mahune u međuvremenu postale drage i rado viđene u tanjuru. A pripremamo ih na različite načine. Hladne na salatu, tople kao varivo ili u raznim juhama i maneštrama, samostalno ili, pak, kao prilog kakvom slasnom pečenju.
Trebat će vam:
1 glavica luka
500 g žutih mahuna (mogu i zelene)
2-3 pune kašike kiselog vrhnja
3-4 žličice mljevene crvene paprike (može i dimljene)
2, 3 režnja luka
svježi peršinov list
sol, papar
1 veći ili 2 manja krumpira
Priprema:
Krompir ogulite, prepolovite i narežite na kockice približno iste veličine. Vodu u kojoj ćete ga kuhati dobro posolite. Kuhajte dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuha, jer ćete ga dodati mahunama.
Ako imate svježe, mahune očistite - uklonite kličak i središnju žilu pa ih narežite na komade od oko 5 cm duljine.
U velikom loncu zakuhajte vodu sa soli. Kad zavrije, dodajte mahune i pustite da voda opet provrije. Kad vode krene ključati mahune ocijedite.
U većoj i dubljoj tavi na malo masnoće pirjajte luk, a kad dovoljno uvene i postane staklen, dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak da pusti aromu (pazite da ne izgori). Potom u tavu dodajte mahune i krumpir pa pustite pirjati dok višak vode ne ispari. Posolite i popaprite. Dodajte kiselo vrhnje, dobro promiješajte i malo pustite da krčka, pa potom dodajte crvenu papriku. Ako je potrebno, dodajte još vrhnja ili paprike. Na kraju, mahune probajte, po potrebi dodatno dosolite i popaprite pa dodajte sitno sjeckani peršunov list i servirajte.