KOLAČ OD DIZANOG TIJESTA

Recept za tradicionalne krofne punjene po vašem izboru

Ako volite šuplje koristite glatko brašno, ako volite teške tada možete pola glatko, pola oštro brašno

Krofne. Instagram

Dž. V.

12.8.2024

Krofna je inače slatki kolač od dizanog tijesta. Kolač je inače ostavština Austro-Ugarske. Okruglog je oblika sa ili bez rupe u sredini. Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili čokolade, a ukrašava se šećerom u prahu. 

Tradicionalan domaći recept za lagane krofne. Ako volite šuplje koristite glatko brašno, ako volite teške tada možete pola glatko, pola oštro brašno

Sastojci :

250 ml toplog mlijeka

1 svježi ili suhi kvasac

4 kašike šećera

1 jaje

2 žumanjka

4 kašike ulja

2 kašike ruma ili rakije

1 vanilin šećer

500 g glatkog brašna

prstohvat soli

limunova korica

Dodatno:

1 l ulja za prženje krafni

Priprema:

Zagrijte mlijeko da bude mlako pa u njega namrvite kvasac i dodajte kašiku šećera. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri.

U jednoj većoj posudi umutite jaje, šećer, ulje, rum i vanil šećer pa u to dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesto tijesto. Ukoliko bude potrebe dodajte još malo brašna kako biste umijesili lijepo glatko tijesto.

Posudu sa tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).

Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Sada razvaljajte na debljinu od 1 cm.

Okruglom čašom izrežite krugove i stavljajte ih sa strane na pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krofne. Ostavite da se dižu na toplom oko 10 minuta..

Sada u duboki lonac nalijte ulje i pustite da se dobro ugrije pa smanjite temperaturu samo da odrzava toplotu. 

Uzmete krofnu i na ulje prvo ide njena gornja strana, znači ne ona koja je bila na brašnu. Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju prekrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni i to je to.

Ukrasite ih po želji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.