Bilo da volite grickati uz filmove ili serije ili gledajući Evropsko prvenstvo u nogometu, koje je počelo, kokice su uvijek dobar izbor. Ali mnogi ih se zasite.
Donosimo vam poboljšane verzije kokica, odnosno kako da ih spremite u zavisnosti od toga volite li slane ili slatke.
Riječ je o kokicama u karameli i čokoladi te čili kokice.
Priprema ovih kokica nije niti malo komplicirana, a djeluju nam vrlo primamljivo. Također, sigurni smo da će se obje verzije svidjeti i ostatku ekipe.
Čili kokice
Sastojci: 100 g kukuruza kokičara ili jedna vrećica kokica za mikrovalnu, 1 mala kašika čili listića ili čilija u prahu, 1 mala kašika bibera i prstohvat soli.
Priprema:
1. Pećnicu uključi da se grije na 180 stepeni pa za to vrijeme, pripremi kokice prema uputama na pakiranju.
2. Kada su kokice gotove, posipaj ih mješavinom bibera i čilija i dobro promiješaj da se sve sjedini.
3. Sve sipaj na lim obložen papirom za pečenje i peci pet minuta. Kokice izvadi iz pećnice, posipaj s malo soli i posluži.
Čokoladne kokice
Sastojci: 50 g maslaca, 7 šoljica gotovih neposoljenih kokica, 80 ml vode, 40 g javorovog sirupa ili meda, 50 g šećera, 80 g tamne čokolade, prstohvat sode bikarbone i prstohvat soli.
Priprema:
1. U posudi s debelim dnom pomiješajte vodu, javorov sirup, maslac i šećer pa zagrijte na srednje jakoj vatri i povremeno promiješaj dok ne proključa za što će trebati otprilike četiri minute. Nakon što je sve proključalo, prestanite miješati i pojačajte vatru i ostavite da sve snažno ključa otprilike 10 minuta.
2. Dok šećerni sirup ključa, pripremite sve drugo što ti je potrebno, odnosno sitno nasjeckaj tamnu čokoladu i jedan lim obloži papirom za pečenje.
3. Nakon što je prošlo deset minuta, sirup makni s vatre i gumenom špatulom umiješaj čokoladu pa dodaj sodu bikarbonu i prstohvat soli. Polagano miješaj sve dok tekstura ne bude pjenasta.
4. Dobivenu smjesu prelijte preko kokica, sve dobro pomiješajte pa istresite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, a slijepljene kokice malo razdvojite viljuškom.
5. Dobivene kokice stavite na hlađenje dok se čokolada ne stvrdne i ne postane hrskava.