Iako najveća zabrinutost može biti nedovoljno pečeno ili prepečeno meso, jedan kuhar je rekao da postoji greška koju ljudi prave kada peku hranu na otvorenom. Bez obzira da li pripremate ražnjiće od povrća ili goveđe pljeskavice na vrelom žaru, vrhunski sastojci i pouzdan set alata su ključni za uspjeh.
Velika greška
Međutim, Majk Rid kaže: "Jedna od najvećih grešaka koju mnogi ljudi prave je korišćenje viljuške za roštilj!" On je objasnio da, iako može izgledati beznačajno, ovaj popularni kuhinjski alat nije prigodan za meso.
- Ako ih posjedujete, savjetujem vam da ih sada bacite jer donose više štete nego koristi kada se koriste na roštilju jer ostavljaju rupe u vašoj hrani omogućavajući da sav sok iscuri. Po mom iskustvu, najbolji alati za pečenje su par hvataljki i dobra lopatica za pečenje i četke za dodavanje marinade - savetovao je on.
Iskusni kuhar je dodao da su kobasice i ćevapi na vrhu njegovog jelovnika za roštilj: "Možete koristiti jeftinije komade mesa i učiniti ih nevjerovatno ukusnim, a takođe se brzo i lako pripremaju".
Kontrola toplote
Pored kvalitetnih sastojaka i alata, Majk je upozorio šta je još važno: "Sve je u kontroli toplote – da biste savladali roštilj, prvo morate savladati plamen. Ako pečete roštilj na ćumur ili drva, dajte mu vremena da se zagrije prije upotrebe".
Predložio je da provjerite "vruće tačke" roštilja tako što ćete držati ruku preko njega da biste izmjerili temperaturu. On je objasnio: "U zavisnosti od toga koliko dugo možete da držite ruku, postoji temperaturna refleksija. Jedna sekunda je najtoplija, a pet sekundi najhladnija".
Što se tiče toga šta peći na roštilju, Majk je rekao da meso i povrće uglavnom vole visoke temperature. "Iako je pravilo koje treba poštovati jeste da što je veći sadržaj masti, to više toplote može da podnese, dok tanji komadi mesa preferiraju hladniju toplotu. Nastavite da okrećete i gledajte kako se povrće pretvara u dimljenu, ukusnu hranu".