Sastojci: 450 g graška, 300 g krompira, 1 luk, 1 mrkva, 1vezica peršuna, so, biber, 200 ml vrhnja za kuhanje, 1,5 l vode ili povrtnog temeljca.
Dodatni sastojci koji su potrebni : 150 ml kiselog vrhnja za posluživanje.
Priprema:
1. Propržite luk i mrkvu. Propržite nasjeckani luk na malo ulja, dodajte narezanu mrkvu i još kratko pržite.
2. Dodajte ostatak povrća. Dodajte krompire narezane na kockice i grašak i podlijte vodom ili povrtnim temeljcem, tako da pokrije povrće. Dodajte peršun, so i biber.
3. Ostavite da kuha dok povrće ne omekša otprilike 20-ak minuta.
4. Dodajte vrhnje za kuhanje i izmiksajte. Maknite čorbu s vatre, izmiksajte je štapnim mikserom te dodajte vrhnje za kuhanje. Vratite je na vatru da kratko prokuha.
5. Poslužite je posutu nasjeckanim peršunom i sa kašikom kiselog vrhnja.