Velik broj istraživanja pokazuje da su ljudi u čijoj prehrani riba i plodovi mora zauzimaju važno mjesto dugovječniji. Riba je glavni predstavnik mediteranske prehrane koja ima brojne, već spomenute blagotvorne efekte na ljudsko zdravlje. U nastavku donosimo jedan zanimljivi recept kako bi je mogli uvrstiti na svoju trpezu.
Sastojci: 1 kašika maslinovog ulja, pola fino nasjeckane glavice luka, 60 g nasjeckanog mladog špinata, 2 čehna protisnutog bijelog luka, 420 g tune u konzervi, 25 g glatkog brašna, 2 umućena jaja, 1 kašika majoneze, 1 kašika limunovog soka, 2 kašike svježe nasjeckanog peršuna, 2 kašike svježe nasjeckanog kopra, so i biber.
Priprema:
1. U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Ubacite sjeckani luk i bijeli luk te ih dinstajte 5 minuta. Dodajte mladi špinat i dinstajte još 1 do 2 minute dok špinat ne uvene.
2. Izdinstani špinat i luk prebacite u posudu da se ohladi. Zagrijte rernu na 200 stepeni.
3. Tunu procijedite te je ubacite u posudu s ohlađenim povrćem. Dodajte brašno, jaja, majonezu, limunov sok, peršun, kopar, so i biber. Rukama izmiješajte sastojke pazeći da vam ne ostaju preveliki komadi tunjevine. Što vam je smjesa finija, bez prevelikih komada, to će biti kompaktnija.
4. Koristeći grabilicu za sladoled (ili kekse) oblikujte kuglice jednake veličine koje ćete prebaciti na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
5. Okruglice pecite 20 do 25 minuta dok ne porumene.