Palačinke su jedna od najpoznatijih slastica uopće. Imaju bogatu i dugu povijest, no s godinama su postale najpoznatije one tanke i francuske koje se još zovu i crepes. Mogu se puniti raznim nadjevima poput voća, orašastih plodova, sira i keksa te se mazati džemovima, marmeladama i ostalim slatkim namazima.
Iako ih većina ljudi prvenstveno smatra slasticom, mogu se puniti i nekim slanim nadjevima te zatim zapeći.
Najbolji trik za pripremu smjese za savršene palačinke jest taj da je pripremite nekoliko sati prije nego što ćete ih peći, a idealno je ostaviti da stoji u frižideru preko noći. Tako će se razviti gluten, ključni protein za teksturu tijesta prisutan u pšeničnom brašnu. Također se preporučuje da smjesa prije pečenja bude sobne temperature, a nikako hladna. Isprobajte i uvjerite se sami!
Sastojci: 2 jaja, 200 g glatkog brašna, 250 ml kisele vode, 200 ml mlijeka, 2 kašike ulja, aroma vanilije, rum ili limunova korica po ukusu.
Priprema
Sve sastojke pomiješajte u posudi. Ostavite smjesu da stoji preko noći u frižideru. Ugrijte smjesu na sobnu temperaturu prije pečenja palačinki.