Ovo je jedan klasični recept za patlidžane punjene mljevenim mesom i paradajzom, jelo koje se u Turskoj naziva Kerniyarik. Recept možete prilagoditi sebi, dodati u smjesu povrće koje volite poput paprike i tikvice. Ako volite sir, naribajte ga po napunjenim lađicama. Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebat će vam oko sat vremena.
Sastojci: 4 patlidžana, 350 g miješanog mljevenog mesa, 2 manje glavice luka, 2 čehna češnjaka, 3 manja paradajza, maslinovo ulje, 1 kašika crvene paprike, so, biber, peršun,100 g ribanog sira.
Priprema:
1. Dinstajte mljeveno meso s lukom
Prvo pripremite punjenje od miješanog mljevenog mesa. Na ulju popržite luk i meso, 20-ak minuta. Začinite meso. Pržite dok tekućina ne ispari.
2. U smjesu dodajte paradajz i začine
U mljeveno meso dodajte narezani paradajz, maslinovo ulje, bijeli luk, začine i sve dinstajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari. Na kraju dodajte peršun.
3. Izdubite lađice od patlidžana
Operite i prerežite po dužini na pola patlidžane. Kašikom izdubite unutrašnjost. Posolite ih kako bi pustili višak tekućine i izgubili gorčinu.
4. Punjenje od patlidžana dodajte mesu
Dio patlidžana koji ste izdubili narežite na kocke i posolite ga. Nakon nekog vremena istisnite tekućinu iz njega. Ovo punjenje dodat ćete u smjesu s mesom i paradajzom koju ste prethodno pripremili.
5. Napunite lađice
U izdubljenje lađice dodajte smjesu, ako volite ljuto, slobodno dodajte čili . Ravnomjerno je rasporedite po lađicama.
6. Stavite patlidžane u rernu
Pecite napunjene patlidžane u zagrijanoj rerni 20 min na 200 stepeni. Ako volite sir, naribajte ga po patlidžanima. Kada su gotovi, poslužite ih tople.