Kombinacija mascarpone sira, piškota i kafe zasigurno vas odmah asocira na jedan od najpoznatijih deserta, tiramisu.
Ovo je jedna proljetna verzija s dodatkom jagoda i kokosa koju sigurno treba isprobati.
Sastojci: 50 g ribanog kokosa, 500 g jagoda, 50 ml soka od naranče, 50 ml kokosovog mlijeka, 500 g mascarpone sira, 50 g šećera u prahu, 1 kašika limunovog soka, 50 g bijele čokolade, 130 ml slatkog vrhnja i 150 g piškota.
Priprema:
1. Kokos tostirajte, na laganoj vatri bez masnoće, često miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju.
2. Jagode operite, odstranite zeleni dio i ostavite kratko da se osuše, a za to vrijeme naribajte bijelu čokoladu.
3. U manju posudu stavite 100 g jagoda te ulijte sok od naranče i kokosovo mlijeko. Pomoću štapnog miksera pasirajte jagode dok ne dobijete homogenu smjesu.
4. U posudu srednje veličine dodajte mascarpone sir, šećer u prahu i sok od limuna te mikserom sjedinite sastojke.
5. U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea.
6. Umiješajte i naribanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa.
7. 350 g jagoda narežite na sitne komadiće pa ih također umiješajte u kremu.
8. Na dno pravougaonog pekača poslažite piškote te ih prelijte polovicom pirea od jagoda. Ravnomjerno razmažite i polovicu kreme pa opet poslažite red piškota. Prelijte ostatkom pirea od jagoda i premažite preostalom kremom.
9. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 3 sata.
10. Ostatak jagoda narežite na polovice i rasporedite po ohlađenoj kremi te pospite s ostatkom kokosovih listića. Narežite i poslužite.