Zobena kaša sjajan je izbor za doručak. No rijetko ko uživa u vrućoj kaši kada se temperature u termometru popnu do neslućenih granica.
Tada na scenu stupaju overnight oats, odnosno zobena kaša bez kuhanja.
Zobene pahuljice ostavljaju se da odstoje u mlijeku ili drugoj sličnoj tekućini preko noći – u frižideru. U tom postupku one omekšaju te postanu ugodne za jelo. Sljubiti ih možete s različitim voćem, orašastim plodovima, sjemenkama i zaslađivačima.
Recept za overnight oats je vrlo jednostavan te ne iziskuje nikakvo kuharsko znanje. Najvažniji dio u cijelom postupku jest sjetiti se napraviti ih večer prije.
Sastojci: 150 ml mlijeka ili zamijene za mlijeko, 65 ml voćnog jogurta, 50 g zobenih pahuljica, 1 kašika meda, pola kašičice ekstrakta vanilije, prstohvat soli.
Priprema:
1. U staklenki pomiješajte mlijeko i jogurt s medom i ekstraktom vanilije. Začinite s malo soli pa dodajte zobene pahuljice i sve dobro promiješajte. Poklopite i stavite u frižider preko noći.
2. Ujutro poslužite hladnu zobenu kašu s dodacima po želji. U nju možete dodati voće poput banane, borovnica, malina, jabuka, kruška, breskva i slično.
3. Obavezno dodajte i neki izvor zdrave masnoće – od različitih sjemenki do orašastog voća ili maslaca od orašastog voća.