RECEPTI

Domaće buhtle s marmeladom

Pomiješajte toplo mlijeko, malo šećera i kvasac i ostavite da naraste

Buhtle. Facebook

Z. K.

28.2.2024

Sastojci: 430 g brašna, 1 kocka svježeg kvasca, 1,5 dl toplog mlijeka, 4 žumanca, 100 g maslaca, šećera, so, marmelada.

Priprema:

1. Pomiješajte toplo mlijeko, malo šećera i kvasac i ostavite da naraste. Pomiješajte ostale sastojke za tijesto pa u sredinu izlijte kvasac. Sve dobro umutite i ostavite na toplom da se digne.

2. Dignuto tjesto premijesite te na pobrašnjenoj dasci razvaljajte na debljinu od 1 centimetra. Režite kvadrate veličine od 5 × 5 cm. U svaki kvadratić stavite malo nadjeva po želji. Vrhove kvadrata preklopite prema sredini i zatvorite nadjev. Složite u maslacem namašten kalup sa spojevima okrenutim prema dnu.

3. Buhtle premažite uljem i ostavite još pola sata. Pecite ih pola sata u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Poslužite posute mljevenim šećerom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.