Sastojci: 300 g brašna, 200 g šećera, 200 g putera, 200 čokolade za kuhanje, 3 jaja, 1 žumance, 1 kisela pavlaka, 3 narandže, 3 kašike ulja, 1/4 kašičice praška za pecivo, 1/4 kašičice sode bikarbone, prstohvat soli.
Priprema:
1. Dobro oprati narandže, obrisati ih i izrendati koru. Iscijediti sok i odvojiti 100 ml za kolač. Prstima pomiješati šećer s rendanom korom narandže dok se ne sjedini pa dodajte u puter koji ste pjenasto umutili. U ovu smjesu dodajte jedno jaje pa promiješajte da se sjedini, zatim drugo, pa treće pa žumance.
2. Dodajte 100 ml soka i sjedinite masu. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, sodom i soli. U smjesu od putera dodajte polovinu pavlake i polovinu brašna. Sjedinite pažljivo miješajući, a zatim dodajte ostatak pavlake i brašna. 150 g čokolade isjeckajte na komadiće.
3. Dodajte čokoladu u tijesto. Zagrijte rernu na 200 stepeni, podmažite kalup, pospite brašnom i pecite kolač oko 60 minuta. Hladan kolač prelijte istopljenom čokoladom kojoj dodate 3 kašike ulja.