Mrkve za salatu možete pripremiti na način sličan onome kako se pravi salata s paprikama i bijelim lukom. Samo što je sve jednostavnije jer nema dosadnog pečenja pa ljuštenja, a i mrkva je znatno jeftinija.
Sastojci: 500 g mrkve, 1/2 kašike maslinovog ulja, 1/4 kašičice soli, 1/4 kašičice crnog bibera, 30 g putera isječenog na male kocke, 2 čehna bijelog luka, veoma sitno isjeckana, 1 kašika svježeg peršuna, usitnjenog, ljuskasta morska so, za posipanje
Priprema
1. Zagrijte rernu na 190 stepeni. Očišćenu mrkvu isijecite na pola po dužini. Stavite ih u veliku posudu za pečenje i prelijte maslinovim uljem, solju i biberom. Razmaknite ih, uvjerite se da su sve ravne strane okrenute nadolje. Pecite u rerni 35 minuta, ili dok ne budu mekane kad ih ubodete viljuškom. Dodajte bijeli luk, puter i peršun i miješajte da se puter rastopi, a bijeli luk lagano prokuha.
2. Kada mrkve budu potpuno premazane puterom, prelijte ih još jednom viškom putera po vrhu.
3. Završite s nekoliko prstohvata ljuskave morske soli, a zatim poslužite.