Sočne, slatke, a opet dovoljno kiselkaste i osvježavajuće – borovnice su jedno od najomiljenijih, najukusnijih i najzdravijih voća.
Uživati u njima možemo i zimi jer su zamrznute borovnice uvijek odličan odabir za nadopunjavanje ukusnih slastica. No ono što nam je u februaru najviše na pameti, neodoljive su krofne.
Klasično se pune najčešće pekmezom od marelice, šljive ili miješanim, a ako ste odlučili napraviti svoje domaće, zanimljiv zaokret bit će džem od borovnica.
Lijepo će uravnotežiti prženo tijesto krofne i tom bogatom okusu dodati svježinu i moći ćete posegnuti bez problema za još jednom domaćom poslasticom, bez osjećaja zasićenosti zbog punjenja koje vam je ponekad možda preslatko, piše Dnevnik.hr.
Sastojci za džem od borovnica: 600 grama borovnica (svježih ili odmrznutih), 300 grama šećera, 1 kašika limunovog soka
Priprema džema od borovnica
1. U lonac stavite borovnice, šećer i limunov sok.
2. Lonac stavite na laganu vatru da se šećer polako otopi, miješajte s vremena na vrijeme drvenom kuhačom.
3. Kad se šećer počne topiti, a voće zagrijavati, uzmite gnječilicu za krompir i zgnječite borovnice, po želji ostavite koju cijelu.
4. Nakon što se šećer potpuno otopi, pojačajte vatru, pustite da zavrije i kuhajte 15 minuta, sve vrijeme miješajući (da šećer ne zagori na podlozi).
5. Ako želite provjeriti je li džem gotov, stavite u frižider na nekoliko minuta jedan tanjirić, izvadite ga i na njega staviti malo džema. Ako, kada kroz njega prođete prstom, džem ima teksturu gela i ne razlijeva se, gotov je.
6. Prelijte džem u steriliziranu vruću staklenku (ostavite dva prsta prazno). Odmah okrenite staklenku tako da stoji na poklopcu.