Ako ste još u prazničnom duhu i tražite recept za neki izdašniji ručak, ali vam se ipak jede nešto manje teško od tipične novogodišnje trpeze, predlažemo da spremite mljevenu teletinu s paprikom i gljivama.
Ovo jelo je nutritivno zdravo i hranjivo, taman da malo "odmorite" stomak.
Pritom se sprema "u jednoj šerpi" od svega nekoliko sastojaka, što znači da ne zahtijeva vaš pretjeran angažman u kuhinji.
Sastojci
400 g telećeg mljevenog mesa
glavica luka
bijeli luk
400 g paradajza, oguljen i izrezan na kockice
1 crvena paprika
1 zelena paprika
150 g gljiva
150 ml bujon od goveđe kocke
so i biber po želji
20 kašičice paradajz pirea
2 supene kašike ulja
Priprema
Operite, očistite i sitno isjeckajte luk i bijeli luk. Također očistite paprike i isijecite na kockice. Gljive isijecite na polumjesec.
Zagrijte ulje u dubokoj tavi i dinstajte crni luk dok ne postane staklast.
Ubacite mljeveno meso i nastavite da miješate dok se fino ne isprži.
Dodajte bijeli luk, paprike i gljive. Sve dobro promiješajte i pržite oko pet minuta.
Dodajte paradajz pire i nastavite da miješate i dinstante još pet minuta.
Zatim uspite bujon, so i biber, dobro promiješajte, poklopite i kuhajte još 20 minuta.
Podignite poklopac i ostavite uz miješanje još pet minuta da se jelo kuha dok tečnost ne uvri i ne zgusne se.
Poslužite toplo uz kuhanu rižu, hljeb i sezonsku salatu.