IDEJA ZA RUČAK

Teleće mljeveno meso s paprikama i gljivama

Izdašno jelo koje ne zahtijeva pretjeran angažman u kuhinji

Ukusno i fino. Instagram

M. Z.

2.1.2024

Ako ste još u prazničnom duhu i tražite recept za neki izdašniji ručak, ali vam se ipak jede nešto manje teško od tipične novogodišnje trpeze, predlažemo da spremite mljevenu teletinu s paprikom i gljivama.

Ovo jelo je nutritivno zdravo i hranjivo, taman da malo "odmorite" stomak.

Pritom se sprema "u jednoj šerpi" od svega nekoliko sastojaka, što znači da ne zahtijeva vaš pretjeran angažman u kuhinji.

Sastojci

400 g telećeg mljevenog mesa

glavica luka

bijeli luk

400 g paradajza, oguljen i izrezan na kockice

1 crvena paprika

1 zelena paprika

150 g gljiva

150 ml bujon od goveđe kocke

so i biber po želji

20 kašičice paradajz pirea

2 supene kašike ulja

Priprema

Operite, očistite i sitno isjeckajte luk i bijeli luk. Također očistite paprike i isijecite na kockice. Gljive isijecite na polumjesec.

Zagrijte ulje u dubokoj tavi i dinstajte crni luk dok ne postane staklast.

Ubacite mljeveno meso i nastavite da miješate dok se fino ne isprži.

Dodajte bijeli luk, paprike i gljive. Sve dobro promiješajte i pržite oko pet minuta.

Dodajte paradajz pire i nastavite da miješate i dinstante još pet minuta.

Zatim uspite bujon, so i biber, dobro promiješajte, poklopite i kuhajte još 20 minuta.

Podignite poklopac i ostavite uz miješanje još pet minuta da se jelo kuha dok tečnost ne uvri i ne zgusne se.

Poslužite toplo uz kuhanu rižu, hljeb i sezonsku salatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.