Zeničanin s adresom u Sarajevu Neno Svjetlanović, na društvenim mrežama poznat pod nadimkom NenoCooks, za veoma kratko vrijeme stekao je simpatije, ali i veliki broj pratilaca. Na Instagramu ga je zapratilo čak 139 hiljada ljudi, dok je i na TikToku postao jedan od omiljenih kuhara.
Neno priprema različite delicije, čije recepte rado dijeli sa svojim pratiocima. Ono što je karakteristično za ovog kulinarskog maga jeste da jela predstavlja na originalan i spontan način.
Neno Svjetlanović samo za „Dnevni avaz“ govori o njegovoj idealnoj trpezi za novogodišnje praznike, o kulinarskim „beznadežnim“ slučajevima, o tome ko su bolji kuhari - žene ili muškarci, te da li uistinu put do srca vodi preko stomaka...
Stil i fokus
Za Vas kažu da ste definitivno kulinarski mag, jer svoja jela predstavljate na originalan i spontan način, uz salve humora i šarma, čime ste posebno osvojili publiku... Kao neko ko je majstor svog zanata, s obzirom na to da dočekujemo praznike, šta biste preporučili kao svečanu večeru za Novu godinu?
- Ja bih ideje za prazničnu večeru uvijek ukrao od Amerikanaca. Oni su šampioni što se praznične večere tiče. Što veća ptičurina, raznovrsni prilozi i toliko hrane da imaju čitav gastronomski smjer koji se bavi samo pripremom jela od ostataka praznične večere. U prijevodu, viškovi su uvijek planirani. Kada bih ja predlagao kako da usrećim naše ljude, tu bi se, pored „leptir“ pileta, našla velika zdjela francuske salate, meza koja uključuje više vrsta sireva, kao i blagog i jačeg (dimljenijeg) mesa, malo badema i oraha za dekoraciju. Meni su omiljene paprike punjene kupusom, ali turšija pobjeđuje estetski u nekoj raznovrsnoj gozbi.
Čime se vodite kada pravite jelo za neke specijalne prilike?
- Kada se radi o specijalnim prilikama, onda se nerijetko kuha za veći broj ljudi. Vodim se time da ostanu siti i fokus je na kvantitetu. Kvalitet je, naravno, bitan, ali pada u drugi plan, jer je meni, a vjerujem i mnogima, bolje da mi ljudi izađu iz kuće sretni nego impresionirani mojim umijećem.
Put do muškarčevog srca vodi preko stomaka, ali i obrnuto, pa šta biste savjetovali ženama/muškarcima na koji način da pristupe pravljenju te specijalne večere. Šta ona treba da uključuje, da li nešto lagano ili obimno?
- Uvijek se cijeni kad se neko potrudi i svako voli kada se oko njega trudite; bilo da je to hrana ili nešto drugo. Što se hrane tiče, nemojte se zalijetati u potrebu da impresionirate, jer, ako zakomplicirate neka jela i na kraju završite s tom osobom, imate opciju ili da se patite cijeli život ili ćete u jednom trenutku biti provaljeni. Dajte im tri različita jela; supu, glavno jelo i neki jednostavan desert. To predstavite kao tri slijeda i osjećat će se kao da jedu kod nekog Mišelinovog (Michelin) bega.
Kakve začine koristiti?
- Što su kvalitetnije namirnice, so i biber trebali bi da imaju što manje „prijatelja“. Začini su uvijek bili popularniji u južnim krajevima, kako bi zamaskirali neugodne note koje dođu s visokim temperaturama i u tim krajevima. Kod nas je kuhinja dosta jednostavnija i još s ponosom možemo reći da imamo veoma kvalitetne namirnice, tako da - što manje to bolje.
Je li ljubav prema kulinarstvu uvjet da večera bude pogodak?
- Kako mi iskusniji to ne radimo baš spontano, kada nam je u cilju da napravimo savršeno jelo, slijedeći korake za koje znamo da će jelo učiniti boljim, ljubav je potrebna kako ne bismo „fušerili“ i preskakali bitne korake koji će učiniti jelo boljim. Manjak ljubavi vas tjera da sebi posao učinite lakšim, pogotovo kad kuhate grupi ljudi.
Koji desert pravite za novogodišnje praznike?
- Meni jedan od najdražih desert jela su karamelizirane banane sa sladoledom, ali pošto ja slabo spremam deserte i ne smatram sebe jakim u toj branši, uvijek pravim što do tada nisam pravio, kako bih stekao dodatno iskustvo. Posljednji put je to bio lava kolač s ocjenom 7,5 od 10.
Koje piće je idealno uz praznični meni?
- Pivo, bijelo vino i rakija.
Drveno posuđe
Na koji način urediti enterijer, kako bi bio u skladu s jelom?
- Kao kućni kuhar, dosad nisam razmišljao o preuredbi i tim detaljima. Ipak, ne mogu od svog stana napraviti brvnaru kako bi ljudi imali bolji ugođaj dok jedu gulaš. Jedino što volim da forsiram je korištenje drvenog posuđa ako serviram neku rustikalnu hranu. To je uvijek lijepo vidjeti.
Savjet za "beznadežne slučajeve" u kuhinji, kako da, barem za praznike, unaprijede svoju vještinu?
- Savladajte jednu vještinu, recimo, tanko rezanje, fokusirajte se na mezu u kojoj će vam i prekuhana jaja bit oproštena. Ako imate oko za estetiku, iskoristite to kao dodatni plus. Hrana koja lijepo izgleda je dokazano sočnija.
Gdje pronalazite inspiraciju, ne samo za ove posebne prilike?
- Najviše gledajući strane kuhare i strana jela i razmišljajući koja od njihovih praksi bi mogla u potencijalnom smislu unaprijediti neko naše balkansko jelo.
Teško je ’sfušeriti’ lazanje
Sigurno često čuješ „blago tvojoj ljepšoj polovini“... No, kuhaju li ikada Vama i šta je to što najviše volite jesti?
- Nikad nisam kritičan kada je u pitanju kuhanje u kućnoj varijanti i volim biti na drugoj strani šanka. No, ako već imam luksuz da biram, uzeo bih neko jelo koje je teško „sfušeriti“, tipa lazanje.
Muškarci su bolji kuhari
Ko su bolji kuhari: muškarci ili žene?
- Bit ću otvoren. Muškarci su bolji iz jednog razloga, a to je nametnuti pravilnik koji u današnje vrijeme određuje najbolje kuhare, a muškarci, kao veće budale od žena, spremni su podnijeti tu neizbježnu psiho-fizičku torturu kako bi došli do vrha. Žene, kao pametnije u ovoj priči, uvijek su bolje kada je riječ o našoj domaćoj kuhinji. Posebno kada je riječ o pitama i jelima koja zahtijevaju „mekšu“ ruku.