RECEPTI

Pileća prsa u umaku od gljiva

Pileća prsa narezati na tanke trakice i posuti kašikom vegete

Ukusno jelo. BBC

Z. K.

30.12.2023

Sastojci: 500 g pilećih prsa, 80 g maslaca, 400 g šampinjona, 30 g oštrog brašna, 300 ml mlijeka, 200 ml vrhnja za kuhanje, 100 g žutog sira, so.

Priprema:

1. Pileća prsa narezati na tanke trakice i posuti kašikom vegete. Ostaviti da stoji u frižideru 30 minuta.

2. Piletinu popeći na pola zagrijanog maslaca dok ne bude zlatnožute boje s obje strane. U međuvremenu na preostaloj količini maslaca prodinstati na kriške narezane šampinjone (dinstati dok sva tekućina ne ispari).

3. Pečenu piletinu izvaditi iz tave i staviti na toplo mjesto.

4. U tavu u kojoj se pekla piletina dodati brašno i vruće mlijeko te miješati pjenjačom na laganoj vatri da se ne naprave grudvice. Dodati i vrhnje za kuhanje te naribani sir.

5.Kuhati na laganoj vatri dok se sir ne otopi. Na kraju umiješati piletinu i gljive, kratko prokuhati i poslužiti uz njoke ili široke rezance.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.