RECEPTI

Torta od tikve

Očistite tikvu, ogulite koru i narežite je na kriške

Ukusna torta. six sisters stuff

Z. K.

29.11.2023

Sastojci: 600 g tikve (očišćene), 300 g amaretta (keksića), 150 g prošeka , 100 g šećera, 4 jaja, 40 g gorkog kakaa, 40 ml ruma, 1 vrećica praška za pecivo, malo smeđeg šećera.

Priprema:

1. Očistite tikvu, ogulite koru i narežite je na kriške. Stavite kriške tikve i kuhajte zajedno s prošekom na laganoj vatri dok se potpuno ne raskuha i pretvori u pire. Ako je potrebno, dodajte i malo vode nakon što vino ispari.

2. Kad se pire od tikve prohladi, dodajte mu izmrvljene amarette i dobro izmiješajte.

3. Umutite jaja sa šećerom uz pomoć miksera. Kad su jaja dobro umućena dodajte prvo pire od bundeve s amarettima i izmiješajte polako pjenjačom ili drvenom kašikom. Dodajte zatim rum i na kraju kakao prosijan s praškom za pecivo.

4. Uspite smjesu u namašćen i pobrašnjen okrugli kalup s obručem, promjera 26 cm. Pecite tortu u pećnici na 160 stepeni oko 35 minuta. Ostavite tortu da se ohladi u kalupu. Izvadite i ukrasite.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.