Isprobajte nešto novo pa umjesto faširanog stavite piletinu. "Kako mu ime kaže, složiš, preliješ, zapečeš", piše na stranici recepti_za_srecu.
Sastojci
1 veći pileći file
1 tikvica
2 manja krompira (isječeni na tanke kolutove)
1 glavnica crnog luka (sitno nasjeckan)
1 paradajz (isječen na kolutove)
2 jajeta
2 kašike kisele pavlake
50 ml mlijeka
1 kašičica senfa
so, biber, suhi začin, sušeni peršunov list
Priprema
Meso isjeći na šnicle, posoliti, posuti biberom i premazati senfom. Na malo ulja meso vrlo kratko propržiti. Tikvice oljuštiti, isjeći na tanke kolutove (debljine 2-3 mm) posoliti, ostaviti da odstoje petnaestak minuta.
Staviti na ubrus višak tečnosti koju su tikvice pustile. Krompir i tikvice začiniti po želji.
Vatrostalnu posudu premazati uljem poredati meso, tikvice, krompir, posuti crni luk, na kraju staviti paradajz (nije obavezno, može i bez).
Umutiti jaja sa pavlakom i mlijekom, preliti preko složenca i na kraju posuti sušenim peršunom (po želji). Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni oko 50 minuta u zavisnosti od rerne (dok povrće ne omekša).
U preliv možete dodati začine koje volite prema ukusu.