Govedina u sosu od cimeta, jogurta i ljute papričice sprema se jednostavno, a nezaboravnog je okusa.
Sastojci:
500 g govedine bez kostiju
2 crna luka
2 kašike paste od đumbira i bijelog luka
mali dio štapića cimeta
1/3 kašičice kardamoma
1/3 kašičice karanfilića
2 lovorova lista
2 kašičice ljute papričice
1/2 kašičice kurkume
2 kašičice masale (začin)
1/4 šolje jogurta
1 šolja vode
3 kašike ulja
1 kašičica soli
listovi korijandera (opciono)
Priprema:
Zagrijte ulje, pa dodajte cimet, kardamom, karanfilić, lovorov list i crni luk isječen na kolutove. Promiješajte i pržite još minutu, pa dodajte 2 kašike paste od đumbira i bijelog luka. Propržite, pa dodajte ljutu papričicu, kurkumu i masalu. Pržite još minutu, pa dodajte 2-3 kašike vode. Ubacite govedinu isječenu na malo krupnije komade. Dobro promiješajte, pa pržite još 8-10 minuta na srednjoj temperaturi. Dodajte so, pa smanjite temperaturu. Dodajte jogurt, promiješajte, pa sipajte šolju vode. Stavite poklopac i ostavite da se kuha na nižoj temperaturi oko 30 minuta. Po želji možete da dodate korijander.