Sastojci
Za podlogu
300 g mljevenog plazma keksa
1 vanilin šećer
100 ml soka od narandže
100 g maslaca
Za glazuru
30 ml mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
Za krem
1 l mlijeka
3 kesice pudinga s ukusom vanilije
2 vanilin šećera
200 g šećera
4 žumanceta
250 g maslaca
100 g preprženih mljevenih lješnika
100 g mljevenog plazma keksa
200 g čokolade za kuhanje
Za ganaš
200 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuhanje
Priprema
Pripremite kalup prečnika 26 cm. Zidove kalupa obložite providnom folijom, a na dno stavite papir za pečenje.
Za podlogu otopite na laganoj vatri puter, pa u njega ulijte sok od narandže, dodajte mljeveni keks i vanilin šećer, sve sjedinite i mrvičastu smjesu ubacite u kalup za tortu i prstima utisnite kao podlogu.
Otopite čokoladu i mlijeko, pa tu glazuru sipajte preko podloge, te stavite kalup u frižider da se slojevi hlade.
Zatim napravite krem. Ubacite žumanca u posudu za mućenje, dodajte šećer i vanilin šećer, pa umutite u gustu svijetlu smjesu. Zatim ubacite prah za puding, 10 kašika hladnog mlijeka, sjedinite sve mikserom. Ostatak mlijeka stavite da se skuha, pa ga, kada provri, pomjerite s vatre i sipajte umućenu smjesu. Vratite na vatru i uz stalno miješanje kuhajte nekoliko minuta da smjesa postane gusta. Vreli krem podijelite na dva jednaka dijela. U jedan stavite izlomljenu čokoladu i izmiješajte da se čokolada otopi. Na oba krema stavite providnu foliju i ohladite na sobnu temperaturu. Umutite pjenasto puter, pa pola dodajte u čokoladni, a pola u žuti krem. I jedan i drugi krem umutite mikserom. U svijetli krem dodajte mljeveni keks, mljeveni lješnik, te sve lijepo sjedinite.
Kalup izvadite iz frižidera, pa preko glazure rasporedite svijetli krem i zagladite.
Zatim nanesite tamni krem, zagladite ga što ravnije i onda staviti u frižider dok radite završni sloj.
Stavite slatku pavlaku u šerpu, u nju ubacite izlomljenu čokoladu i polako zagrijavajte da se čokolada otopi. Ganaš ostavite nekoliko minuta da se prohladi, a onda ga rasporediti po torti i fino zagladiti. Tortu stavite u frižider da se ohladi preko noći.