Sastojci:
- 2 šolje rendanih tikvica
- 1 šolja sira
- 2 jaja
- 1/2 šolje ulja
- 1/2 šolje mlijeka
- 2 šolje brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- so i biber po ukusu
- 1/2 šolje sjeckanog peršuna (opciono)
- 1/2 šolje rendanog parmezana (opciono)
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pripremite pleh za mafine i postavite papirne korpice. U većoj posudi umutite jaja, ulje i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte rendane tikvice u smjesu od jaja i dobro promiješajte. U drugoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i biber. Postepeno dodajte suhe sastojke u smjesu sa tikvicama i miješajte dok se sve lijepo sjedini. Na kraju, dodajte sjenički sir, sjeckani peršun i rendani parmezan. Lagano promiješajte da se svi sastojci ravnomjerno rasporede.
Kašikom napunite pripremljene papirne korpice smjesom, svaku napunite do oko 3/4 visine, ostavljajući prostor da nadođu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 20-25 minuta, ili dok mafini ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite mafine iz rerne i ostavite da se malo ohlade prije nego što ih poslužite.