VRLO ZDRAVA

Salata od kelja: Za bolji rad štitne žlijezde

Otkrivamo vam sjajan recept za pravljenje ukusne i zdrave salate od kelja

Ukusno i fino. Instagram

M. Z.

18.7.2023

Kelj je povrće koje generalno manje ljudi voli kada se spremi za ručak, a koje je bogato važnim nutrijentima.

Kelj spada u porodicu kupusa, a drugi naziv mu je "kralj zime". Sadrži magnezij, željezo, kalij, kalcij, natrij i fosfor, a od vitamina - A, B, C i E. Bogat je vlaknima i proteinima, pa je odlična namirnica za sve one koje žele da smršave ili da se zdravije hrane.

Za rad štitne žlijezde je naročito dobar zbog visoke količine vitamina A (oko 3,24 mg na 100g). Ako imate problema s njenim radom ili jednostavno želite radi preventive da se bolje hranite, preporučujemo vam da isprobate ovu salatu od kelja:

Sastojci (za 4 porcije)

- 1 glavica kelja (očišćena i iskidana na listove)

- 1 avokado (isjeckan na kockice)

- 1/4 šolje narendane svježe mrkve

- 1 kašika pahuljica od morskih algi (a ako ne možete da ih nađete, običnih)

- 1/4 šolje suhog grožđa (opciono)

- 1/4 šolje očišćenih sjemenki suncokreta

- 1/4 šolje tahinija (krem paste od susama)

- 1+ 1/2 kašika limunovog soka

- 1/4 šolje maslinovog ulja

- 1/4 šolje vode

- 1 mala kašika morske soli

- 1 mala kašika meda

Priprema

*Dresing:

U jednoj činiji prvo pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, tahini pastu, so i med i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Ako imate blender, možete ih miješati i u njemu.

U drugoj posudi pomiješajte kelj, mrkvu, pahuljice od algi (ili ovsene). Preko salate stavite prethodno napravljeni dresing i sačekajte da odstoji oko sat. Nakon toga dodajte salati avokado, suho grožđe i sjemenke suncokreta.

Salatu možete ostaviti i preko noći u frižideru - sljedeći dan će biti još bolja i ukusnija. Također, ova salata vam može biti jedan lagani obrok, jer sadrži dovoljno proteina, vlakana i ostalih nutrijenata koje će vas činiti sitim do ručka ili večere (u zavisnosti kada je pojedete). Mogu je jesti i osobe na dijeti, jer je zdrava i veoma hranljiva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.