VRLO JEDNOSTAVAN

Mekani kolač s breskvama

Oduševit će vas već na prvi zalogaj

Idealan za ljetne dane. Printscreen/YouTube

E. Ag.

3.7.2023

Počela je sezona breskvi i naš prijedlog je da napravite mekani kolač s ovim voćem. Sve što treba da uradite jeste da umutite sastojke za biskvit, a onda i da u kalup redate sloj tijesta, pa sloj voća. Na kraju ga pospite vanilin šećerom s aromom vanilije. Ovaj ukusan i mirisan kolač s breskvama će vas oduševiti već na prvi zalogaj, a napravit ćete ga bez muke.

Sastojci:

1 kg breskvi

4 kašičice limunovog soka

5 kašika + 100 g šećera

130 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

85 g smeđeg šećera

2 jaja

113 g putera

60 g mlijeka

1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

Breskve isijecite, pa podijelite na dva jednaka dijela (u 2 posude). Prelijte ih limunovim sokom i šećerom (u svaku posudu po 2 kašičice limunovog soka i po 2,5 kašika šećera). U drugoj posudi pomiješajte bijeli (70 g) i smeđi šećer, pa dodajte jaja i sjedinite. Zatim dodajte mlijeko i puter (sobne temperature) i sve dobro umutite. Dodajte prosijano brašno, so i prašak za pecivo i sjedinite smjesu. Sipajte pola smjese u kalup obložen pek papirom, pa poredajte sve breskve iz jedne i sipajte drugi sloj smjese. Poredajte breskve iz druge posude, pa pospite šećerom koji ste pomiješali sa vanilin šećerom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko sat. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.