Počela je sezona breskvi i naš prijedlog je da napravite mekani kolač s ovim voćem. Sve što treba da uradite jeste da umutite sastojke za biskvit, a onda i da u kalup redate sloj tijesta, pa sloj voća. Na kraju ga pospite vanilin šećerom s aromom vanilije. Ovaj ukusan i mirisan kolač s breskvama će vas oduševiti već na prvi zalogaj, a napravit ćete ga bez muke.
Sastojci:
1 kg breskvi
4 kašičice limunovog soka
5 kašika + 100 g šećera
130 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
85 g smeđeg šećera
2 jaja
113 g putera
60 g mlijeka
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Breskve isijecite, pa podijelite na dva jednaka dijela (u 2 posude). Prelijte ih limunovim sokom i šećerom (u svaku posudu po 2 kašičice limunovog soka i po 2,5 kašika šećera). U drugoj posudi pomiješajte bijeli (70 g) i smeđi šećer, pa dodajte jaja i sjedinite. Zatim dodajte mlijeko i puter (sobne temperature) i sve dobro umutite. Dodajte prosijano brašno, so i prašak za pecivo i sjedinite smjesu. Sipajte pola smjese u kalup obložen pek papirom, pa poredajte sve breskve iz jedne i sipajte drugi sloj smjese. Poredajte breskve iz druge posude, pa pospite šećerom koji ste pomiješali sa vanilin šećerom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko sat.