Tikvice su zaista zahvalne i možeš ih koristiti za pripremu slanih i slatkih delicija. Danas ti donosimo jednostavan recept za pripremu hrskavog čipsa.
Za pripremu ovog recepta posluži se rezačem za povrće jer ćeš nožem teško moći narezati tanke i uredne ploške. Ako ga ne posjeduješ, i komadi zaista budu deblji, obavezno ih peci duže. Strpljenje se u ovom slučaju isplati.
Posluži čips uz lagani umak od vrhnja ili klasični kečap i uživaj!
Sastojci
2 manje tikvice narezane na vrlo tanke ploške
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika suhog origana
so, biber
Postupak
Zagrij rernu na 100 stepeni.
Tikvicu nareži uz pomoć rezača na tanke ploške i položi na papirnate ubruse kako bi pustile višak tekućine.
Posoli ih, pobiberi i pospi origanom.
Položi ih na lim obložen papirom za pečenje i suši otprilike 90 minuta.
Gotove su kad poprime smećkastu boju i postanu hrskave.