UKUSNO I FINO

Recept za tartar sos: Dresing koji će svako jelo pretvoriti u gastronomski praznik

Savršeno se slaže uz meso, ali i uz pohovane pečurke, tikvice ili paprike

Tartar sos. Instagram

M. Z.

21.6.2023

Ukoliko ste ljubitelj mesa, posebno onog pohovanog, znate da se ono izvanredno slaže uz tartar sos.

Iako se u kafanama ovaj sos najčešće pravi od majoneze, kiselih krastavčića i mirođije, pravi recept je malčice kompliciraniji, ali je zato daleko ukusniji.

Tartar sos napravljen po ovom receptu možete da poslužite i uz pohovane pečurke, tikvice ili paprike.

Sastojci

2 jaja

kašika maslinovog ulja

50 g kiselih krastavčića

kašičica senfa

150 g pavlake 

sok od pola limuna

1 bijeli luk

malo svježe mirođije

soli po želji

Priprema

Skuhajte jaja, pa ih oljuštite kad se ohlade, ispasirajte ih, dodajte im senf, a onda i maslinovo ulje i sve vrijeme miksajte štapnim blenderom.

Dodajte isjeckane kisele krastavčiće, isjeckan mladi bijeli luk, isjeckanu svežu mirođiju i so, a onda i pavlaku, i nastavite da mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju dodajte sok od pola limuna, miksajte još minutu i prebacite sos iz blendera u posudu u kojoj ćete ga poslužiti, pa ga dobro rashladite u frižideru.

Ovako pripremljen tartar sos može da stoji u zatvorenoj staklenoj teglici u frižideru četiri dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.