Sastojci:
- 2 jaja (jedno žumance ostavite sa strane)
- 1 šolja zdrobljenih lješnika
- 3 šolje brašna
- 250 g omekšanog putera
- 7 kašika griza
- 7 kašika šećera u prahu
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice vanilin šećera
Sirup
- 600 g (2,5 šolje) šećera
- 1 kriška limuna
- 600 ml vode
Priprema:
Pomiješajte puter (rastopljen) sa dva jajeta. Dodajte 7 kašika griza, 7 kašika šećera u prahu, 2 kašičice praška za pecivo, 2 kašike vanilin šećera i nastavite da miješate.
Sodajte izdrobljene lješnike i tri šolje brašna dok miješate sve to.
Uzmite komadiće tijesta i formirajte ovalni oblik. Stavite kolačiće na pleh obložen pek papirom i premažite ih žumancetom koje ste odložili.
Pecite 25 minuta u zagrijanoj rerni na 170 stepeni.
Sirup ne trebate kuhati, pomiješajte sastojke i zalijte vruće hurmašice.