BAJRAMSKA TRPEZA

Sogan-dolma: Miris tradicionalne kuhinje

Najukusnija, ali i najkomplikovanija od svih dolmi

Staro bosansko jelo. Printscreen

E. Ag.

20.4.2023

Sogan dolma je najukusnija i najkomplikovanija od svih dolmi. Donosimo vam provjeren recept za ovo tradicionalno jelo.

Sastojci

- 10 malih glavica luka

- 1 kašika bijelog sirćeta

- 500 g mljevenog mesa

- šoljica riže

- 1 kašika koncentrata paradajza

- 2 čehna bijelog luka

- peršun

- 2 kašike putera

- 2 kašike paradajz pirea

- so, biber

Način pripreme

Glavice luka oguliti i odrezati gornje i donje strane.

Staviti u vodu sa sirćetom i prokuhati dok ne omekšaju.

Vaditi jednu po jednu membranu luka.

Pomiješati meso, rendani bijeli luk i rižu.

Smjesom puniti luk i redati ga u nauljenu šerpu.

Zaliti vodom da pokrije luk i kuhati sat na laganoj vatri.

Pred kraj kuhanja na puteru popržiti paradajz pire i zaliti njime sogan dolmu.

Kuhati još 10-ak minuta i servirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.