Sastojci
- 1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu
- 900 g mljevenih oraha
- 100 g krupno sjeckanih oraha
- 150 g šećera
- 250 g putera
- 100 ml ulja
Za agdu (preljev):
- 1 kg šećera
- voda
- limun
Priprema:
Najprije pripremiti agdu - sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuhajte 20-ak minuta na jačoj vatri, može i manje, agda ne smije da bude previše gusta. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuhanu agdu dodajte limun isječen na kriške. Ostavite da odstoji, jer agda mora dobro da se ohladi prije nego što se njome prelije baklava.
Isjeći kore po mjeri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promijeni boju i promiješati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smjesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve sjeckane orahe. Preko staviti dvije kore, pa namazati smjesom od putera i ulja (možete smjesu da stavite i na svaku koru), pa posuti mljevene orahe, koje ste prethodno pomiješali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.
Na kraju baklavu pokrijte s tri kore, i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim posljednje. Prije sječenja pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom sijecite u oblik dijamanta. Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svijetlosmeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrijte je aluminijskom folijom i nastavite da pečete.
Provjerite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno. Vruću baklavu zalijte hladnom agdom i pritisnite tepsijom ili plehom, da bi se kore izravnale. Baklava ne bi trebala biti pritisnuta duže od deset minuta. Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva na hladnom mjestu.