ODLIČAN RECEPT

Vaskršnja torta

Na dno kalupa, prečnika 23-24cm, staviti papir za pečenje, a stranice premazati puterom

Ovu tortu ćete voljeti. Printscreen

A. O.

16.4.2023

Sastojci:

• 450 gr brašna

• 45 gr gorkog kakao praha

• 420 gr kristal šećera

• 2 kašičice soda bikarbone

• 1/2 kašičice soli

• 500 ml vrele vode ili kafe

• 175 gr otopljenog putera

• 2 kašike (30ml) bijelog sirćeta (octa)

• 1 kašičica arome vanile

Bijeli fil:

• 250 gr bijele čokolade

• 250 gr krem sira

• 1/2 kašičice arome vanile

Čokoladni krem:

• 340 gr crne čokolade (60 posto kakao mase)

• 325 ml slatke pavlake (33 posto m.m.)

• 2 kašike meda

• 1 kašičica arome vanile

• oko 120 gr džema od kajsije

Okrugli kalup za pečenje

Priprema biskvita:

Rernu zagrijati na 180 C.

Na dno kalupa, prečnika 23-24cm, staviti papir za pečenje, a stranice premazati puterom. U većoj posudi izmiješati sve suhe sastojke: brašno, kakao prah, šećer, soda bikarbonu i so.

U drugoj posudi izmiješati sve mokre sastojke: vrelu vodu, otopljen puter, vanilu i sirće.Mokre sastojke polako ulivati u suve, miješajući žicom polako dok se sve ne sjedini i poveže u glatku smjesu. Smjesa će biti nešto rjeđa, ali to je u redu. Smjesu izliti u pripremljen kalup i peći 20-ak minuta. Zatim smanjiti temperaturu na 160 C i nastaviti sa pečenjem još nekih 40-45 minuta, povremeno provjeravajući čačkalicom da li je biskvit u sredini pečen. Biskvit ohladiti u kalupu na sobnoj temperaturi. Dugačkim i oštrim nožem odsjeći naduvani dio, poravnati biskvit, pa ga horizontalno sjeći na 4 biskvita jednake debljine.

Bijeli fil:

Bijelu čokoladu isjeći na kockice, pa otopiti na pari. Prohladiti pa mikserom sjediniti sa krem sirom sobne temperature i aromom vanile.

Čokoladni krem:

Slatku pavlaku zagrijati do tačke ključanja (ali ne smije da proključa). Zatim skloniti sa vatre i preliti preko sjeckane čokolade. Dodati med i aromu vanile pa promiješati dok se sve ne sjedini u glatku masu. Prohladiti prije filovanja.

Tortu možete filovati i bez kalupa, ali je lakše to raditi u njemu i dobro ohladiti prije ukrašavanja. Na tanjir odgovarajuće veličine postaviti obruč kalupa u kojoj ste pekli biskvit, pa ga obložiti alu-folijom ili pek-papirom sa unutrašnje strane. Tortu filovati ovim redosljedom: Biskvit, 1/2 bijelog krema, Biskvit, Džem od kajsije, Biskvit, ostatak bijelog krema, posljednji biskvit.

Tortu odložiti u frižider na najmanje 4 sata, pa je premazati čokoladnim kremom i ukrasiti po želji. Ukoliko ste tortu filovali bez kalupa, možete je odmah premazati čokoladnim kremom pa odložiti u frižider na hlađenje. Ukoliko želite, možete je obložiti fondanom, jer su filovi čvsti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.