Sastojci:
• 450 gr brašna
• 45 gr gorkog kakao praha
• 420 gr kristal šećera
• 2 kašičice soda bikarbone
• 1/2 kašičice soli
• 500 ml vrele vode ili kafe
• 175 gr otopljenog putera
• 2 kašike (30ml) bijelog sirćeta (octa)
• 1 kašičica arome vanile
Bijeli fil:
• 250 gr bijele čokolade
• 250 gr krem sira
• 1/2 kašičice arome vanile
Čokoladni krem:
• 340 gr crne čokolade (60 posto kakao mase)
• 325 ml slatke pavlake (33 posto m.m.)
• 2 kašike meda
• 1 kašičica arome vanile
• oko 120 gr džema od kajsije
Okrugli kalup za pečenje
Priprema biskvita:
Rernu zagrijati na 180 C.
Na dno kalupa, prečnika 23-24cm, staviti papir za pečenje, a stranice premazati puterom. U većoj posudi izmiješati sve suhe sastojke: brašno, kakao prah, šećer, soda bikarbonu i so.
U drugoj posudi izmiješati sve mokre sastojke: vrelu vodu, otopljen puter, vanilu i sirće.Mokre sastojke polako ulivati u suve, miješajući žicom polako dok se sve ne sjedini i poveže u glatku smjesu. Smjesa će biti nešto rjeđa, ali to je u redu. Smjesu izliti u pripremljen kalup i peći 20-ak minuta. Zatim smanjiti temperaturu na 160 C i nastaviti sa pečenjem još nekih 40-45 minuta, povremeno provjeravajući čačkalicom da li je biskvit u sredini pečen. Biskvit ohladiti u kalupu na sobnoj temperaturi. Dugačkim i oštrim nožem odsjeći naduvani dio, poravnati biskvit, pa ga horizontalno sjeći na 4 biskvita jednake debljine.
Bijeli fil:
Bijelu čokoladu isjeći na kockice, pa otopiti na pari. Prohladiti pa mikserom sjediniti sa krem sirom sobne temperature i aromom vanile.
Čokoladni krem:
Slatku pavlaku zagrijati do tačke ključanja (ali ne smije da proključa). Zatim skloniti sa vatre i preliti preko sjeckane čokolade. Dodati med i aromu vanile pa promiješati dok se sve ne sjedini u glatku masu. Prohladiti prije filovanja.
Tortu možete filovati i bez kalupa, ali je lakše to raditi u njemu i dobro ohladiti prije ukrašavanja. Na tanjir odgovarajuće veličine postaviti obruč kalupa u kojoj ste pekli biskvit, pa ga obložiti alu-folijom ili pek-papirom sa unutrašnje strane. Tortu filovati ovim redosljedom: Biskvit, 1/2 bijelog krema, Biskvit, Džem od kajsije, Biskvit, ostatak bijelog krema, posljednji biskvit.
Tortu odložiti u frižider na najmanje 4 sata, pa je premazati čokoladnim kremom i ukrasiti po želji. Ukoliko ste tortu filovali bez kalupa, možete je odmah premazati čokoladnim kremom pa odložiti u frižider na hlađenje. Ukoliko želite, možete je obložiti fondanom, jer su filovi čvsti.