RECEPTI

Kuhajte s nama: Čokoladna pita

Sastojke za tijesto izmiješati u zdjeli u glatko tijesto, pokriti folijom i pustiti da odstoji u frižideru bar pola sata

Razvaljati tijesto. King Arthur baking

Z. K.

20.3.2023

Sastojci: 140 grama putera, 140 grama brašna, jedno žumance, dvije kašike vode, malo soli, malo ribane limunove kore.

Fil: 100 grama čokolade, 100 grama šećera, 3 žumanca, jedna kašika pekmeza od šipka ili kajsije, 50 grama mljevenih oraha, 4 bjelanaca.

Priprema:

1. Sastojke za tijesto izmiješati u zdjeli u glatko tijesto, pokriti folijom i pustiti da odstoji u frižideru bar pola sata. 

2. U posudu staviti sve sastojke za fil (bjelanca koja je potrebno umutiti u čvrsti snijeg) i lagano na blagoj vatri otapati i miješati. Kad se već malo rastope, dodati tri žumanca. Lagano dodavati snijeg od bjelanaca.

3. Razvaljati tijesto (na podlozi posutoj brašnom) i staviti u podmazani pleh (najbolje 18×30 cm), nanijeti fil pa opet tijesto. Tijesto lagano izbosti viljuškom. 

4. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, sve dok gornje tijesto ne postane svijetlo žućkasto (oko pola sata). Posuti šećerom u prahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.