Burek je originalno iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom, navode naši zapadni susjedi.
Sastojci
650 g gotovih kora za pite
500 g svježeg kravljeg punomasnog sira
½ kašičice soli
100 ml suncokretovog ulja
500 ml kisele vode
Priprema
Premažite lim za pečenje
Koristite okrugli kalup promjera 33 cm. Dno kalupa premažite s 3 kašike ulja, a zatim položite dvije kore na dno i lagano ih rukama pritisnite.
U veću posudu ulijte mineralnu vodu, so i preostalo ulje te pjenjačom dobro promiješajte sastojke.
Kore lagano premažite pripremljenom tekućinom, a na koru stavite 2 do 3 kašike sira. Sir lagano rasporedite po površini kore (sa kašike skidajte male količine sira i stavljajte ga kao male hrpice).
Stavite praznu koru i opet je lagano utisnite rukama i premažite kistom i mješavinom ulja, soli i kisele vode. Sir ponovo rasporedite po površini. Ponovite postupak s dodavanjem kore, a na nju ovaj put sir rasporedite po rubovima.
Izbosti čačkalicom
Višak kora koji visi prema van sada preklopite prema unutra i lagano premažite kistom. Ovaj put nemojte stavljati sir, ali stavite praznu koru. Na praznoj kori ponovite cijeli postupak, dok ne potrošite sav sir.
Posljednje dvije kore stavite na sloj sira, lagano pritisnite rukama, premažite kistom, a višak preklopite prema unutra. Još malo premažite površinu te je lagano izbodite čačkalicom.
Zagrijte rernu na 210 stepeni i pecite 40 minuta. Izvadite iz rerne i rubove odvojite pomoću noža, pažljivo preokrenite na dasku, narežite na 4 dijela i poslužite.