Sastojci: Malo naribanog đumbira, naribana korica i sok 1 limuna, 150 ml mlijeka, 4 jaja, 5 kašika meda + dodatno za dekoriranje, 1 prašak za pecivo, 125 g griza, 125 g mljevenih badema, malo soli, malo maslaca za pleh, kivi, 500 g grčkog jogurta.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. U malo posudicu pomiješajte mlijeko s limunovim sokom. U veću posudu pomiješajte prašak za pečenje, zajedno s grizom i mljevenim bademima. Odvojite žumanca od bjelanaca pa žumanca istucite zajedno s naribanim đumbirom, limunovom koricom, medom i vanilinim šećerom dok ne dobijete blijedu i prozračnu smjesu.
2. Zatim dodajte prašak za pecivo, griz i mljevene bademe uz kontinuirano miješanje. Kad se smjesa jako zgusne dodajte limunov sok i mlijeko.
3. Dobro istucite bjelanca s prstohvatom soli, a zatim ih dodajte smjesi sa žumanjcima. Pokušajte zadržati štoviše zraka u smjesi. Smjesu izlijte u prethodno namašćen pleh pa pecite oko 40 minuta ili dok vam čačkalica ne izađe čista kad je zabodete u sredinu kolača.
4. Kad se dobro ohladi, obilno ga nadjenite grčkim jogurtom, komadićima kivija i medom.