Ovo je jedan od recepata koji su idealni za one dane kada ne želite da se dugo zadržavate u kuhinji.
Zapravo, u pitanju je tipičan ručak, bataci i karabataci sa krompirom zapečeni u rerni. Ali sa malim obrtom.
Potrebni su vam neki od začina koji se koriste u indijskoj kuhinji.
Samo isjeckajte krompir i bacite ga na pleh sa piletinom, začinima i sokom od limuna i, dok se piletina peče do zlatnog savršenstva, krompir upija sve sokove i ukuse.
Sastojci:
* jedan crveni luk, narezan;
* 5 limuna;
* 1,5 kilograma krompira, oguljenog i isjeckanog na komade;
* 2 kašičice sjemena kima;
* 2 kašičice sjemena komorača;
* pola kašičice mljevene kurkume;
* 4 čene bijelog luka, oguljene i smrvljene;
* 3 kašičice soli;
* 6 pilećih bataka i kaabataka sa kožom i kostima;
* 2 kašike maslinovog ulja.
Priprema:
Zagrijte rernu na 250 stepeni.
Stavite luk u malu činiju i preko njega iscijedite sok od tri limuna. Ostavite sa strane.
Stavite krompir u dublji pleh i pomiješajte sa sjemenjem kima, komorača, gorušice, kurkumom, koricom i sokom od dva limuna, bijelim lukom i dvije kašičice soli.
U tepsiju sipajte još i četvrtinu šolje hladne vode i stavite piletinu za pečenje.
Pomješajte sve zajedno, a zatim postavite piletinu na krompir. Pokapajte kožicu sa uljem i začinite preostalom kašičicom soli.
Pecite oko jedan sat, dok krompir ne omekša i dok se piletina ne ispeče da bude zlatnosmeđe boje i hrskave kože.