VRIJEDI PROBATI

Piletina i krompir sa indijskim začinima zapečeni u rerni

U pitanju je tipičan ručak, ali sa malim obrtom

Piletina. Thinkstock

N. Aj.

21.1.2023

Ovo je jedan od recepata koji su idealni za one dane kada ne želite da se dugo zadržavate u kuhinji.

Zapravo, u pitanju je tipičan ručak, bataci i karabataci sa krompirom zapečeni u rerni. Ali sa malim obrtom.

Potrebni su vam neki od začina koji se koriste u indijskoj kuhinji.

Samo isjeckajte krompir i bacite ga na pleh sa piletinom, začinima i sokom od limuna i, dok se piletina peče do zlatnog savršenstva, krompir upija sve sokove i ukuse.

Sastojci:

* jedan crveni luk, narezan;

* 5 limuna;

* 1,5 kilograma krompira, oguljenog i isjeckanog na komade;

* 2 kašičice sjemena kima;

* 2 kašičice sjemena komorača;

* pola kašičice mljevene kurkume;

* 4 čene bijelog luka, oguljene i smrvljene;

* 3 kašičice soli;

* 6 pilećih bataka i kaabataka sa kožom i kostima;

* 2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 stepeni.

Stavite luk u malu činiju i preko njega iscijedite sok od tri limuna. Ostavite sa strane.

Stavite krompir u dublji pleh i pomiješajte sa sjemenjem kima, komorača, gorušice, kurkumom, koricom i sokom od dva limuna, bijelim lukom i dvije kašičice soli.

U tepsiju sipajte još i četvrtinu šolje hladne vode i stavite piletinu za pečenje.

Pomješajte sve zajedno, a zatim postavite piletinu na krompir. Pokapajte kožicu sa uljem i začinite preostalom kašičicom soli.

Pecite oko jedan sat, dok krompir ne omekša i dok se piletina ne ispeče da bude zlatnosmeđe boje i hrskave kože.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.