DOBRO JE ZNATI

Izbjegnite začuđene poglede: Kako se pravilno koriste italijanske salvete u kafićima

Nikako ne služe za brisanje, imaju potpuno drugu svrhu

Omogućavaju da uživate u obroku bez direktnog kontakta s hranom. TikTok

E. Ag.

prije 6 dana

Kada kročite u bilo koji kafić u Italiji, uočit ćete po stolovima skromne kutije ispunjene tankim papirima. Mnogi posjetioci brzo pomisle da su pronašli salvete za brisanje nereda nakon uživanja u kroasanu. Međutim, prava priča iza ovih papira mnogo je zanimljivija i funkcionalnija nego što se na prvi pogled čini.

Sanitarna barijera

Ovi papiri, poznati kao "tovagliolini", nisu vaše uobičajene salvete. Tanke, voskirane i prozirne, ove "salvete" dizajnirane su da djeluju kao sanitarna barijera između prstiju i hrane koju konzumirate, naročito kada se radi o ljepljivim ili slatkim pecivima koja često dobivate uz kafu, kao što su italijanski kroasani.

Lokalna kultura kafe u Italiji ovo shvata veoma ozbiljno, te ne biste željeli da napravite grešku naručujući kapučino poslije 11 ujutro, jer to jednostavno nije uobičajeno za Italiju, koja ima još zanimljivih pravila bontona tokom ručka kojih bi trebalo da se pridržavate.aliji.

Zašto tovagliolini nisu kao obične salvete

Razlozi se tiču kulture, ali praktičnosti. Prvo, proizvodnja tovagliolina je ekonomičnija za lokale, omogućavajući im da prilagode ove male salvete sa svojim logotipom po nižoj cijeni. Drugo, njihova glavna svrha nije brisanje nereda, već pružanje čiste i higijenske barijere između ruku i hrane.

Kada jedete, naprimjer, napuljsku pizzu ili kroasan, tovagliolini omogućavaju da uživate u obroku bez direktnog kontakta s hranom. Zbog svoje površine koja ima vosak, ljepljivi prelivi poput glazure ili šećera neće se zalijepiti za njih, za razliku od običnih papirnih salveta koje se često lijepe za hranu i mogu završiti u vašim ustima.

Praktični savjeti za posjetioce Italije

Za putnike koji prvi put dolaze u Italiju, susret s tovagliolinima može biti iznenađujuće iskustvo. Međutim, razumijevanje njihove svrhe i prihvatanje lokalnih običaja može učiniti vaše iskustvo autentičnijim. Ne pokušavajte da koristite tovaglioline za brisanje ruku poslije sladoleda - jednostavno nisu namijenjeni za to i bit ćete razočarani i musavi. Ako vam je potrebna prava, upijajuća salveta, slobodno zamolite osoblje za jednu.

Tovagliolini su izvanredan primjer kako lokalne tradicije oblikuju čak i najobičnije predmete poput salveta. Učeći o ovim malim detaljima, možete se bolje povezati s kulturom i uživati u svakom trenutku provedenom u očaravajućoj Italiji, piše 24sedam.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.