HRVATSKI TRAVEL BLOGER

Kristijan Iličić zbog jedne zemlje uzeo srbijansko državljanstvo i promijenio ime: "To je bila agonija"

Jedna ga je država odbila bez ikakvog objašnjenja, te je pukom srećom uspio da je posjeti

Kristijan Iličić. Instagram

Avaz.ba

8.9.2024

Kristijan Iličić, hrvatski travel bloger, putem svog profila na Instagramu je otkrio situaciju koja ga je mučila više od godinu dana. 

Otkrio je da je trebao postati prvi Hrvat koji je posjetio sve zemlje svijeta.

 - Šestog oktobra 2023. godine trebao je postati moj najsretniji dan u životu. Trebao sam postati prvi Hrvat koji je proputovao sve države svijeta. Trebao sam proslaviti taj golemi uspjeh u zemlji vatre i leda - na Islandu, ali nažalost, nisam uspio. Htio sam da dođu svi moji ljudi, svi moji prijatelji, porodica. Mnogima sam već kupio karte. Bio sam uvjeren da će moje putovanje oko svijeta završiti baš tada - u oktobru na moj rođendan - rekao je na početku videa.

Naveo je da je to pomno isplanirao, poslavši aplikacije za vize u države, koje je planirao posjetiti te godine. Međutim, jedna ga je država odbila bez ikakvog objašnjenja. 

Pokušao je Iličić objasniti o čemu je riječ, ali su ga i dalje odbijali.

- Mjeseci koji su uslijedili bili su teška agonija. Ljudi koji su me ozbiljnije pratili, shvatili su da sam tik od realizacije sna, odjednom okrenuo priču - naveo je.

Zbog toga nije objavljivao putovanja kao ranije te se posvetio nekom drugom sadržaju na društvenim mrežama. 

Tvrdi kako je pisao brojnim ljudima u svjetskim turističkim organizacijama, ambasadorima, političarima iz Turske, Katara, Azerbejdžana, a navodi da su mu čak bivši predsjednici Hrvatske nastojali pomoći, ali nije bilo rezultata.

- Imao sam još jednu posljednju opciju. Te sam se opcije zapravo i plašio i nisam za njom posegnuo sve dok nisam iscrpio sve druge opcije. Otišao sam u Srbiju i uzeo srbijansko državljanstvo. Promijenio sam ime i prezime. Znao sam da je to na neki način izigravanje sistema i jako sam zazirao od toga, jer ako bi me provalili, nikad u životu ne bih mogao ući u tu državu. Zato sam to čuvao kao krajnju opciju - rekao je Iličić.

Dodao je da je u međuvremenu nakupio pet odbijenica i da je mislio da nikada neće ostvariti svoj dugogodišnji san.

- Buđenje u realnost u kojem nemate ostvarenja tog sna, osjećate kao pakao. Ja sam doista prolazio emotivni pakao - rekao je.

Naveo je da ova zemlja ne pušta više od nekoliko hiljada turista, te da ne vole travel blogere zbog raznih influensera koji su tamo dolazili da se narugaju.

Međutim, nakon veze s jednim moćnim čovjekom iz Hrvatske, uspio je otputovati u tajnovitu zemlju.

Iličić u objavi nije rekao o kojoj zemlji je riječ, ali je nešto kasnije otkrio da je riječ o Turkmenistanu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.