WHISTLING WIND ISLAND

Otok okružen otvorenim vodama i prostranim nebom: Oaza mira usred divlje kanadske prirode

Glavna kuća od 180 kvadratnih metara sadrži dvije spavaće sobe, zajedničko kupatilo i vešeraj, uz zajedničke prostore kuhinje, trpezarije i dnevne sob

Doublespace - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
E. Ag.

2.9.2024


Smješten tri sata sjeverno od Toronta, poznat je po svojim arhipelazima prekambrijskih stijena koje se protežu duž obale Georgian zaljeva, formirajući uske kanale kroz koje je čak i iskusnim mornarima teško da prođu. Ova oblast privlači stalne i sezonske stanovnike koji dijele duboko poštovanje prema netaknutoj ljepoti ovog mjesta.

Nekoliko zgrada

Whistling Wind Island jedan je od najudaljenijih naseljenih otoka od kopna. Okružen otvorenim vodama i prostranim nebom, otok je neprestano izložen promjenama nivoa vode i nepredvidivim vremenskim uslovima, gdje jutarnje sunce može iznenada ustupiti mjesto gradonosnim olujama do popodneva. Snažni vjetrovi čine Pointe Au Baril idealnim mjestom za vlasnika da uživa u svojoj ljubavi prema kajt surfingu.

Ova vikendica je sastavljena od nekoliko zgrada, svaka proporcionalno prilagođena 0,4 hektara površine otoka. Četiri građevine, obložene kedrovim šindrama koje su s vremenom posivile, djeluju kao da ih je vetar razbacao po otoku. U određenim svjetlosnim uslovima, jedva su vidljive među braon-sivim stijenama koje ih okružuju. Glavna kuća se nalazi na najvišoj tački otoka. Bunkie, sauna i skladište za čamac koje sadrži malu teretanu, smješteni su na različitim stjenovitim izbočinama i dostupni su drvenim stazama koje povezuju pristaništa za čamce i ispunjavaju praznine između stijena.

Za razliku od mnogih ljetnih domova koji su orijentisani prema jednom pogledu, kuća i bunkie su okruženi sa svih strana terasama koje pružaju panoramski pogled u svim pravcima. Njihovi asimetrični oblici šire se preko terena sa stepenicama koje su harmonično prilagođene prirodnoj topologiji sedimentne stijene. Postoji vrlo malo osjećaja tradicionalnih ulaznih tačaka. Trostruki stakleni, pokretni zidovi razbijaju tradicionalnu orijentaciju, omogućavajući lako kretanje između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Ovi uvlačivi zidovi također omogućavaju prirodnu termalnu kontrolu sa promahom koja hladi unutrašnjost. Duboko uvučeni prozori naglašavaju fasadu, sa nadstrešnicama koje pružaju sjenku od visokog ljetnog sunca i pomažu u smanjenju solarnog dobitka.

Whistling Wind Island - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Glavna soba kuće sastoji se od otvorene kuhinje, prostranog trpezarijskog prostora i dnevne sobe sa zidom kamina pune visine, izrađenim od lokalnih Muskoka granitnih ploča. Po mjeri napravljene daske od bijeljenog kedra postavljene su horizontalno na zidovima, odražavajući kontinuirano prisustvo dominirajuće vodene i nebeske linije horizonta lokacije. Drvene daske iste vrste postavljene su i na katedralnom plafonu, pružajući savremenu interpretaciju drvenih formi krovova tradicionalnih koliba.

Vizuelna čvrstina

Isti materijal primijenjen je i u bunkie objektu, dajući objema unutrašnjostima toplinu koja dolazi od prirodnih drvenih zidova, plafona i podova. Isto tako, spoljašnost svake zgrade kontinuirano je obložena šindrama od crvenog kedra, stvarajući stereotomično čitanje svake forme iz koje prozori i unutrašnji volumeni djeluju kao da su izrezani iz inače čvrste mase. Vizuelna čvrstina ovih građevina pruža utjehu znajući da ovi domovi mogu izdržati ekstremne vremenske uslove, dok skromne dimenzije i taktilna toplina unutrašnjosti pružaju udoban zaklon koji se najintenzivnije doživljava kada sunce zađe. Zahvaljujući velikim prozorima, unutrašnjost zgrade je idealna za posmatranje dramatičnih ljetnih oluja koje su karakteristične za Pointe Au Baril.

Glavna kuća od 180 kvadratnih metara sadrži dvije spavaće sobe, zajedničko kupatilo i vešeraj, uz zajedničke prostore kuhinje, trpezarije i dnevne sobe. Bunkie je manja verzija kuće, dizajnirana da primi do četiri osobe u dvije spavaće sobe sa zajedničkim kupatilom. Veliki kamin od flagstone kamena u njenom središtu odvaja spavaće sobe od male kuhinje sa radnim stolom i dnevnim prostorom sa par dvosjeda. Dok kamini na drva u obje građevine podstiču osjećaj elementarnog života, oni su također jedini izvor grijanja, eliminišući potrebu za mehaničkim sistemima podrške.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.