TURSKA

Šareni baloni na vrući vazduh iz cijelog svijeta ukrasili nebo iznad Kapadokije

U okviru festivala u organizaciji Ministarstva kulture i turizma Turske, više od 60 balona iz cijelog svijeta letjelo je iznad legendarnih vilinskih

Kapadokija  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13
Anadolija

8.8.2024

Nebo nad turskom bajkovitom destinacijom Kapadokijom oživjelo je živopisnim prikazom balona na vrući vazduh u sklopu nacionalnog „Culture Road Festivala“, koji privlači učesnike iz cijelog svijeta, javlja Anadolija.

Na festivalu, koji je organizovalo Ministarstvo kulture i turizma, više balona na vrući vazduh u raznim oblicima lebdjelo je iznad legendarnih vilinskih dimnjaka u regionu.

Posjetioci festivala u zoru su se okupili kako bi svjedočili vizuelnom spektaklu balona jedinstvenih oblika iz Turkiye, Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Brazila, Engleske, Francuske, Njemačke, Holandije, Litvanije, Makedonije, Moldavije, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Španije i Švajcarske.

Više 60 balona, ​​uključujući i one u obliku žabe, slona, ​​kornjače, rakete, srca, vuka i vjetrenjače, poletjelo je iz okruga Goreme u Nevsehiru i leteći iznad dolina oko 45 minuta.

- Kapadokija je glavna destinacija za letenje balonom. Prošle godine je 615.000 ljudi učestvovalo u turama balonom, a ove godine vidimo povećanje broja putnika od 30 posto u odnosu na prošlu - rekao je guverner Nevsehira Ali Fidan.

Mehmet Halis Aydogan, predsjednik Anadolijske asocijacije operatera balona na vrući vazduh, naglasio je istaknutost Kapadokije u svijetu balona.

- Kapadokija je globalni centar za letenje balonom na vrući vazduh, sa 150 balona koji lete dnevno u atmosferi nalik festivalskoj - rekao je Aydogan, dodajući da će za nekoliko godina Kapadokija biti domaćin najvećeg festivala balona na svijetu.

Festivalski svakodnevni letovi balonom će se nastaviti do 11. avgusta, pružajući posjetiocima jedinstvenu priliku da iz vazduha dožive čari Kapadokije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.