SVAKODNEVNI RAST CIJENA

Pažljivo birajte gdje ljetujete: Hrvatska postala jedna od najskupljih destinacija

Koliko je Hrvatska postala skupa, jasno je iz poređenja s drugim državama u kojima je ljetni turizam važna djelatnost

Hrvatska: Bilježe najveći rast cijena u EU. Ivo Cagalj/PIXSELL

N. H.

6.8.2024

Višegodišnji rast turizma u Hrvatskoj prati još veći rast cijena, zbog čega je Hrvatska postala jedna od najskupljih destinacija za ljetovanje u Evropskoj uniji, piše Index.hr.

Apartmani, hoteli, restorani i kafići su zabilježili rekordno visok rast cijena u samo tri godine, ukupno između 45 i 80 posto.

To je daleko najveći rast u turističkim državama EU i šire, pa je Hrvatska postala jedna od najskupljih država za ljetni odmor.

Poređenje s drugim državama

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), rast cijena od 2015. do juna ove godine u segmentu restorani i hoteli je iznosio 70 posto, daleko više od opšteg rasta cijena, koji je iznosio 29,2 posto.

Koliko je Hrvatska postala skupa, jasno je iz poređenja s drugim državama u kojima je ljetni turizam važna djelatnost.

Rast cijena u hotelima i restoranima od juna 2021. do juna 2024. iznosio je 51,7 posto u Hrvatskoj, daleko više nego u konkurentskim turističkim državama.

Drugo najveće poskupljenje je imao Portugal, s rastom cijena hotela i restorana od 36,8 posto, a treća je Crna Gora s rastom od 33,9 posto.

Francuska, Španija, Italija i Grčka su imale također snažan rast cijena, ali ni blizu kao Hrvatska. Implikacije toga su dalekosežne jer je Hrvatska jako brzo postala jedna od najskupljih ljetnih turističkih destinacija u Evropi, što bi trebao pratiti i rast kvalitete.

Ne toliko davno, 2015. godine, Hrvatska je bila jedna od jeftinijih destinacija za ljetovanje u Evropi.

Francuska, Italija, Kipar, Španija, Grčka i Portugal su imali veće cijene u restoranima i hotelima.

Situacija se jako brzo promijenila, pa je do 2023. godine Hrvatska postala treća najskuplja destinacija u Evropi, jeftinija samo od Francuska i Italije.

Puno je važniji odnos prema drugim državama sa snažnim ljetnim turizmom, a Kipar, Grčka, Španija i Portugal su postali jeftiniji od Hrvatske po pitanju hotela i restorana.

Dobre brojke

Turizam objedinjuje razne usluge i poslovne aktivnosti pa su i cijene rasle različitim intenzitetom. Restorani i kafići su u junu ove godine bili 45,7 posto skuplji nego u junu 2021. godine.

To je rekordan rast, za 30-ak postotnih bodova veći od država kao što su Francuska, Italija, Grčka i Španija.

Po rastu cijena hotela, motela i odmorišta Hrvatska je pri vrhu. Rast od 63,6 posto cijena u Hrvatskoj je manji nego u Španiji i Portugalu, ali još uvijek daleko veći nego u Italiji, Grčkoj, Francuskoj, Crnoj Gori i Albaniji.

Sve vezano za turizam je zabilježilo snažne stope rasta cijena. Usluge čišćenja, velikim dijelom vezane za turizam zbog dominacije apartmanskog smještaja, poskupjele su 40 posto.

I po tome je Hrvatska apsolutni rekorder, a rast je i do četiri puta veći nego u konkurentskim turističkim državama.

Neobično snažan rast cijena nije razlog za zabrinutost sam po sebi. Hrvatska je, dok su cijene snažno rasle, kontinuirano ostvarivala rast broja dolazaka i noćenja. I ove godina bilježe se dobre brojke.

U maju je ostvareno 8,9 posto više noćenja domaćih i 25,6 posto više noćenja stranih turista nego u istom mjesecu prošle godine. I predsezona je bila jako dobra. Teško je zamisliti da ova sezona bude loša s obzirom na te brojeve, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.