TURSKA

Kolosalna Zevsova glava pronađena u drevnom gradu Afrodizija

Zevsova glava izrađena je sa svim sofisticiranim karakteristikama rimske portretne umjetnosti, rekao je Roland R. R. Smith

Izvanredan arheološki nalaz. Anadolija

Anadolija

3.8.2024

Izvanredan arheološki nalaz, mermerna glava Zevsa, otkriven je tokom čišćenja na arheološkom nalazištu Afrodizija, koje se nalazi u zapadnoj turskoj provinciji Aydin.

Otkriće, za koje se vjeruje da potiče sa svetog mjesta ili hrama, zabilježeno je kao jedan od najboljih primjera skulpture iz perioda Rimskog carstva.

Roland R. R. Smith, šef iskopavanja drevnog grada Afrodizije, izjavio je da je glava izrađena sa svim sofisticiranim karakteristikama rimske portretne umjetnosti i da na nekim dijelovima statue još uvijek postoje tragovi boje, što ukazuje da je skulptura je trebala biti prikazana ne samo kao bog, već i kao živo biće.

- To je vrlo karakteristično za najbolje mermerno djelo ranog Rimskog carstva - rekao je on dodajući da je glava najvišeg kvaliteta i da ima historijski značaj.

Antički grad Afrodizija, u turskoj provinciji Aydin, inače je jedna od omiljenih destinacija mnogih naučnika, fotografa, ali i svih drugih koji vole mitologiju i istoriju.

Afrodizija, koja je ime dobila po grčkoj boginji ljepote i ljubavi Afroditi, 2017. uvrštena je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Lokalni kipari bili su nadaleko poznati, a svoje skulpture su izvozili čak i u Rimsko carstvo. Čak i danas na ruševinama grada moguće je primijetiti trag talenta i preciznosti.

Prva iskopavanja u antičkom gradu počeli su strani arheolozi i to davne 1904. godine. Od 1961. do 1990. istraživanja je vodio Kenan Erim, a kasnije Roland R.R. Smith, s Univerziteta Oxford.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.