UTICAJ GUŽVE NA GRAD

Venecija će ograničiti broj turističkih grupa na najmanje 25 ljudi

Ograničenja pokrivaju centar grada, kao i otoke Murano, Burano i Torcello

Venecija. Platforma X

FENA

31.7.2024

Venecija će od četvrtka ograničiti broj turističkih grupa na 25 ljudi, u najnovijem pokušaju da smanji uticaj gužve na grad u laguni.

Lokalne vlasti također će zabraniti korištenje zvučnika turističkim vodičima u mjeri koja ima za cilj "zaštitu mira stanovnika" i osiguravanje slobodnijeg kretanja pješaka.

Kazne će biti u rasponu od 25 do 500 eura one koji se ne pridržavaju tih novih mjera, koje su prvobitno planirane da stupe na snagu od juna, ali su odgođene do početka augusta.

Ograničenja pokrivaju centar grada, kao i otoke Murano, Burano i Torcello.

Venecija je u aprilu postala prvi grad na svijetu koji je uveo sistem plaćanja za posjetioce, u eksperimentu koji ima za cilj da odvrati izletnike od dolaska tokom špica.

Pilot šema, koju su pomno pratila druga evropska turistička žarišta, obuhvatila je samo 29 dana i okončana je u julu, otvarajući put za period konsultacija kako bi se odlučilo kako nastaviti s projektom u budućnosti.

Postoje brojni izuzeci od pravila o turističkim zabavama. Djeca do dvije godine starosti nisu uključena u broj, i poništava se ograničenje za posjete učenika ili one na obrazovnom putovanju, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.