PODIJELJEN NA DVA DIJELA

Varšava - poljski "Grad feniks"

Varšava, najveći grad u zemlji sa oko 1,8 miliona stanovnika, kroz historiju je prošla kroz razne dramatične trenutke

Varšava - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Anadolija

28.7.2024

Varšava, glavni grad Poljske, poznata i kao "Grad Feniks" nakon što je u Drugom svjetskom ratu uništeno oko 80 posto njene infrastrukture, u centru je pažnje turista zbog historijskih ulica, zgrada i gradskog života, javlja Anadolu.

Varšava, najveći grad u zemlji sa oko 1,8 miliona stanovnika, kroz historiju je prošla kroz razne dramatične trenutke i grad je nekoliko puta rušen od raznih osvajača.

Zbog toga je često zovu "Gradom feniksom".

Septembra 1939. godine počele su da se uspostavljaju antiokupacione strukture u Poljskoj, koju su tokom Drugog svjetskog rata okupirali nacistička Njemačka i Sovjetski Savez.

Samo u Varšavi je do kraja 1939. osnovano 40 različitih tajnih organizacija otpora, od kojih je većina bila mješavina vojske ili oružanih snaga i političkih ideja. Do 1940. ovaj broj je dostigao 140, a u tom periodu počeli su se osnivati ​​zajednički podzemni pokreti spajanjem organizacija.

Ulice Varšave, na kojima se odvijala radnja filma "Pijanista" iz 2002. godine, svjedočile su akcijama nacističke Njemačke u Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata i Varšavskog ustanka, baš kao što je prikazano u filmu.

Varšava, koja je bila domaćin mnogih događaja i sporazuma kroz historiju, zauzela je svoje mjesto na mnogim stranicama historije ustankom, paktovima i sporazumima.

Grad koji se nalazi na rijeci Visli i čije ulice vode do ove rijeke, ističe poznata i turistička područja kao i njegov historijski značaj.

Podijeljen je na dva: Stari grad (Stare Miasto) i Novi grad (Nowe Miasto).

U Starom gradu se nalaze historijske građevine koje su obnovljene i očuvane, poput "Feniksa" nakon Drugog svjetskog rata. Uske ulice i kaldrma koje vode do velikih trgova vode turiste u prošlost Varšave i fasciniraju ih ljepotom.

U Starom gradu, gdje se nalaze brojni restorani, kafići i suvenirnice, nalaze se i srednjovjekovna arhitektonska djela kao što su Barbikan i katedrala Sv. Stari grad, koji ima mnogo crkava, palača, vila i trgovačkih centara.

Ističe se kao izvanredan primjer rekonstrukcije u svojoj historiji koja se proteže od 13. do 20. stoljeća.

Historijski centar Varšave, koji je oko 85 posto uništen od strane nacističkih trupa tokom Varšavskih ustanaka u augustu 1944. godine, poprimio je svoj sadašnji pedantno obnovljeni oblik petogodišnjom kampanjom obnove nakon Drugog svjetskog rata.

Starogradska pijaca (Rynek Starego Miasta) osnovana je u 13. vijeku, a od 1855. godine na trgu se nalazi bronzana statua sirene, koja je i simbol Varšave. Oko trga se nalaze zgrade i kuće koje se koriste u raznim prilikama, od kojih neke pripadaju poznatim ličnostima, te brojni restorani i kafići.

Trg na kojem se nalazi Kraljevski dvorac u Starom gradu poznat je i kao Dvorski trg.

Na sredini trga nalazi se bronzani kip podignut 1644. godine. Kip Zigmunta (Sigismunda) predstavlja kralja Zigmunta III.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) dodala je Stari grad Varšave na listu svjetske baštine 1980. godine.

Barbikan, koji se nalazi na mjestu spajanja Starog i Novog grada, izgrađen je 1548. godine kao ulazna tačka u Stari grad.

Sagrađena u 15. vijeku, crkva Sv. Jovanova katedrala je u potpunosti obnovljena nakon Drugog svjetskog rata.

Katedrala sadrži grobnice mnogih istaknutih Poljaka, uključujući biskupe, posljednjeg poljskog kralja Stanislawa Augusta Poniatowskog, nobelovca Henryka Sienkiewicza i poljskih predsjednika Gabriela Narutowicza i Ignacyja Moscickog.

U Novom gradu, koji je direktno povezan sa Starim gradom i izgrađen u 14. vijeku, većina zgrada je obnovljena nakon Drugog svjetskog rata.

Na ovom području postoji nekoliko crkava, a glavna ulica ovog kraja poznata je kao ulica Freta (Ulica Freta), a sa ove ceste se može doći do Barbikana.

Novi gradski trg (Rynek Nowego Miasta) čini centar Novog grada, a gradska vijećnica se nalazi u centru trga. Jedno od mjesta koje morate posjetiti je St. Kazimirova crkva sagrađena je 1688-1689, a obnovljena 1949-1955.

"Park Lazienki" je jedna od najpopularnijih atrakcija, posebno u zemlji gdje su zaštićeni veliki parkovi i šume. Park, koji uključuje i palatu u kojoj je kralj Stanislaw August provodio ljetne sezone, privlači i stanovnike Varšave i turiste.

U ovom parku se nalazi "Palata na ostrvu", jedna od najvrednijih historijskih građevina Poljske, u kojoj se nalazi Kraljevska slikarska galerija. Dizajniran od strane holandskog arhitekte Tylmana van Gamerena, barokna palata je izgrađena da obezbijedi mirno okruženje za kraljevsku porodicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.